Снимка: БГНЕС

Днес е Денят на българското кино. Празникът се отбелязва от 2005 г., а датата съвпада с  тази на първата публична прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант" на Васил Гендов през 1915 г.

По този повод на 13 януари ще бъдат прожектирани 13 родни прудикции с вход свободен.
Денят на българското кино ще бъде отбелязан днес, на 13 януари, с 13 филма. Прожекциите са безплатни.

Включени са нови български игрални, документални и анимационни заглавия, които ще бъдат прожектирани в четири столични киносалони - "Одеон", Синегранд", G-8 и Дом на киното. Прожекции ще има и в Пловдив - "Lucky Дом на киното", Велико Търново - "Палас" и Варна - Фестивален и конгресен център.

Още по темата

Филмите, които са включени в списъка са "Като за последно" на Ивайло Пенчев с участието на Мария Бакалова, "Страх" на Ивайло Христов, който бе и българската номинация за "Оскар" в категорията чуждестранен филм. Продукцията е с 4 награди от фестивала "Златна роза", вкл. за най-добър филм и актриса на Светлана Янчева; Талин – Голямата награда.

 "Магаре" на Мартин Негрев, взел Голямата награда за късометражен игрален филм на фестивала "Златна роза", "Мона Лиза" на Веселка Кунчева с Наградата на критиката за късометражен филм на фестивала "Златна роза", "Хлад" на Девина Василева.

В този ден ще може да видим още документалният филм "Преди краят" на Елдора Трайкова с 2 награди от фестивала "Златен ритон" – Голямата награда за документален филм и за режисура. Както и документалната продукция "Луцифер" на Пламен Николов.

Програма късометражно анимационно кино, включващо "Болт" на Илия Шекерджиев с Награда за анимационен дебют на фестивала "Златен ритон", "Глич в йерархията" на Весела Данчева, "Мармалад" на Радостина Нейкова", Призрак" на Сотир Гелев със Специалната награда на журито и награда на критиката за анимационен филм на фестивала "Златен ритон", "Сантяго" на Андрей Кулев с Голямата награда за анимационен филм на фестивала "Златен ритон", Награда за български късометражен филм на 25-ия София Филм Фест и "Човекът кал" на Пламен Николов.

 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase