Снимка: Bulgaria ON AIR

Новината за смъртта на единствената жена, която е обичал преобръща житейският мироглед на бохема Джеп Гамбардела. А промяната във възгледите му проследява Паоло Сорентино във филма "Великата красота".

Главният герой живее охолно в аристократичен апартамент срещу Колизеума. Сред шумни партита и краткотрайни приятелски отношения, Гамбардела се радва на стара слава, дошла от първата му и единствена книга.

След краткотрайния успех, героят се успокоява със списването на журналистически колонки в медии, но така и не достига постиженията от миналото. Суетният живот, който води му струва скъпо, но цената се е разминала незабелязано край него.

Паоло Сорентино ни потапя в атмосфера на повърхностни човешки отношения, които осъзнава, че води главния герой след навършването на 65-ата си година. Усетил неудовлетвореността си от начина на живот, той преоткрива красотата на Рим, а красивите кадри на оператора Лука Бигаци само потвърждават защо този град е наричан вечен.

Случващото се е под музикалния съпровод на Леле Маркители, улавящ тихите трепети на персонажите сред светските събития.

Блестящи актьорски изпълнения на Тони Сервило, Джорджо Пазоти, Франко Грациози. Филм, който ясно разграничава кои са вечните и кои преходни неща в живота.

Сорентино написва сценария съвместно с Умберто Контарело, а продукцията е показана за пръв път на феситвала в Кан, където участва в конкурса за "Златна палма". Получава "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм и "Златен глобус, както и наградата на Британската филмова академия.

Гледайте "Великата красота" на 5 юни от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase