fallback
 
Най-новият филм на режисьора Станимир Трифонов представлява художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Самият режисьор определя "Блаженият" като психологическа любовна драма. В основата на сюжета стои книгата на Емил Андреев - "Боби Блажения и Другия американец".
 
Лентата представя една непорочна любов и една случайна среща с бъдещия президент на САЩ - Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек.
 
"Сценарият и повестта са низ от истински истории. Това е една история, която се опитвам да извадя от жълтото и пикантното. Кенеди минава през Лом, стои няколко дни. Историята се разплита 60-те години, когато казва на своя брат: В България съм бил, жените са много хубави, внимавай. Другите участващи в сценария и филма все още са живи", сподели сценаристът на "Блаженият" Емил Андреев пред Bulgaria ON AIR.
 
Той допълни, че когато пише се интересува от онова отвъд историята, което не влиза в аналите и не включва войни, революция и т.н. "Това са общочовешките неща, които са преплетени по странен начин от съдбата", отбеляза писателят и сценарист.
 
"Филмът не е точно исторически, той е документалност в една драма, която се превръща в метафора, тъй като животът на Боби е метафора на нашето общество от най-новата ни история", посочи Андреев.
 
Актрисата Аделина Томова се превъплащава в ролята на домашната прислужница в семейството на Боби Блажения. 
 
"Имам късмета да съм от малкото хора, които са израснали с прабабите си и съм слушала много истории. Жестовете са били изключително обрани и точни. Моето поколение е доста първично, много по-екстровертни сме. По онова време задкулисните игри са били в основата на нещата. Комуникацията с моите възрастни родители доста ми помогна да изградя моя образ", каза тя.
 
Публиката на 25-ия "София Филм Фест" ще има възможността да види за първи път финалната версия на филма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback