Снимка: БТА

"Жокера" на американския режисьор Тод Филипс спечели наградата "Златен лъв" за най-добър филм на кинофестивала във Венеция, а Голямата награда на журито получи историческият трилър "Офицер и шпионин" на Роман Полански, съобщи БТА, позовавайки се на световните информационни агенции.

"Жокера", който наследява за наградата "Златен лъв" филма "Рома"на Алфонсо Куарон, беше един от фаворитите на пресата. Кинокритиците му предричат номинация за "Оскар". Те определиха изпълнението на Хоакин Финикс като Жокера като "сензационно".

Още по темата

"Благодаря, че ми се довери с твоя невероятен талант" - заяви, получавайки наградата, Тод Филипс, обръщайки се към Хоакин Финикс. Той подчерта, че актьорът, който прави впечатляваща роля на изтормозен и болен човек, подритван от живота, "е най-свирепият, смел и дързък лъв, който познава".

Филмът проследява произхода на персонажа и трансформацията му от осмиван самотник в уверен злодей. По времето, когато се развива действието, Брус Уейн - бъдещият супергерой Батман, е още дете. С "Жокера" Тод Филипс предлага нов подход към филмите за супергерои.

"Проява на дързост е една индустрия като тази в САЩ да поеме риска да създаде "Жокера" - каза председателката на журито Лукресия Мартел. - Това е размисъл върху героите и антигероите".
По думите на режисьора Тод Филипс една от водещите теми, които засяга кинотворбата му, е "липсата на състрадание в света".

Втората по значимост награда на кинофестивала във Венеция - Голямата награда на журито, спечели филмът "Офицер и шпионин"("Аз обвинявам") на Роман Полански за аферата "Драйфус" и зараждането на национализма и антисемитизма в Европа. Предишния ден той спечели и наградата на ФИПРЕСИ - Международната федерация на филмовия печат. 86-годишният Полански не дойде на фестивала. Наградата от негово име прие съпругата му Еманюел Сение.

Организаторите на кинофестивала във Венеция бяха ракритикувани сериозно заради решението да включат "Офицер и шпионин" в конкурсната програма. В своя защита те заявиха, че филмът, а не човекът, подлежи на разглеждане от журито.
Роман Полански още е в полезрението на американското правосъдие, след като бяга, когато е признат за виновен в изнасилването на малолетно момиче през 1977 г.

Награда "Сребърен лъв" за най-добър режисьор спечели шведът Рой Андершон за филма "За безкрайността". Преди няколко години той спечели наградата "Златен лъв" с "Гълъб, кацнал на клон, разсъждавайки върху съществуванието".

Наградата за най-добър актьор - купа "Волпи", спечели италианският актьор Лука Маринели за ролята във филма "Мартин Идън". Творбата е адаптация на едноименния роман на Джек Лондон и разказва за беден, амбициозен писател. Сюжетът е пренесен в Неапол в началото на 20 век. Лука Мартинели посвети наградата си "на всички, които спасяват хора в морето".

За най-добра актриса журито определи французойката Ариан Аскарид за ролята в "Световна слава" (Gloria Mundi"). Във филма тя играе майка, която отчаяно се опитва да помогне на финансово притиснатото си семейство. Действието на драмата се развива в Марсилия.

Специалната награда на журито получи документалният филм "Мафията не е това, което беше" на Франко Мареско.

Наградата за най-добър сценарий спечели анимацията "Чери лейн No 7" на режисьора Юнфан.
Сред филмите, зо които се очакваше да получат награди на кинофестивала във Венеция, но не успяха, бяха "Брачна история" на Ноа Баумбак, "Ема" на Пабло Лараин, "Пералнята" на Стивън Содърбърг.

Кинофестивалът във Венеция е най-старият в света - учреден е през 1932 г. Миналогодишният лауреат на наградата "Златен лъв" - "Рома" на Алфонсо Куарон спечели награда "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, най-добър режисьор и оператор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase