Снимка: WIND2WIN

Седмото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs започва на 27 септември с премиерата на филма "Бялото братство и духовната школа на Рила", на режисьора Пламен Симеонов.

Продукцията представя едно от най-значимите събития за братството - лятната духовна школа край Рилските езера.
Тази година Sofia Biting Docs е с мото "Код: Мръсносиньо", провокирано от проблемите със замърсяването на водните пространства на планетата.

"Водната" селекция включва българския филм "Море на вятъра" - за двама сърфисти и техния нетрадиционен начин да насочат вниманието към проблема със замърсяването на морето с пластмаса.

Балканската копродукция "Синьо сърце" обръща внимание на дивите реки на нашия полуостров. "Бистра вода" е за група каякари, които имат за цел да плават в 23 реки, за да привлекат вниманието върху замърсяването на водите. "Далечни острови" показва живота в най-северната и най-южната точка на Европа.

На 1 октомври е премиерата на "Пясък в чекмедже" на режисьора Надя Йончева. Филмът е провокиран от популярните в епохата на нискотарифните авиокомпании заглавия като "Местата, които трябва да видим, преди да умрем" и предлага оригинална класация с топ дестинации. За пътя "по вертикалата" разказват философът проф. Калин Янакиев и отец Добромир Димитров.

Филмът "Място на силата" разказва за българското село Чушмелий в Украйна. Сред останалите заглавия са "Бялата стрела" - за пътешествието на един британец с Транссибирската железница, "В името на Конфуций" - за създаването на мрежа от китайски културни институти, "Вярната дума" - за образованието в слабонаселените места, и "Портрет на един панелен блок" - за събитията в един люлински панелен блок.

Традиционно, голяма част от прожекциите ще бъдат съпътствани с представяния на авторите и дискусии, провокирани от видяното на екрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase