Снимка: Bulgaria ON AIR

Как обикновеният работник Лех Валенса се превръща в политически лидер, допринесъл за събарянето на тоталитарния режим в родната му Полша разказва филмът "Валенса - човек на надеждата".

Пътят му - от служител в корабостроителница до революционер, проследява режисьорът Анджей Вайда, като продукцията се оказва полското предложение за "Оскар" през 2013 г.

Историята ни връща в 80-те години на миналия век и падането на комунизма. Вайда разкрива образа на Валенса не толкова като политик, а по-скоро като човек от народа, мечтаещ да промени света, в който живее.

Сюжетът се движи между минало и настояще, докато в интервю пред известната италианска журналистка Ориана Фалачи, Валенса прави равносметка на живота си.

Режисьорът и носител на "Оскар" тактично надниква в личния му живот и умело улавя как той движи политическите му решения. За автентичната атмосфера съдействат и архивни кадри, припомнящи времето на дългите опашки пред магазините, на протестиращите хора, вярващи в промяната.

Ролите са поверени на Роберт Венцкевич, Агнешка Гроховска, Мачей Штур, Мирослав Бака, Збигнев Замаховски. Гледайте "Валенса: Човек на надеждата " на 17 август от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase