Снимка: Bulgaria ON AIR

Във всекидневието на обикновения човек ни вмъква режисьорът Карен Шахназаров във филма по негова книга "Куриер".

Сюжетът ни среща с Иван Мирошников. След като се проваля на кандидатстудентските изпити, героят започва работа като куриер в списание "Въпроси на познанието". Още в първия си работен ден героят се среща с професора по педагогика Кузнецов и неговата дъщеря  студентката в Московския университет Катя. За разлика от баща си, който вижда в Иван типичния представител на младите хора, съчетаващи нихилизъм с грубост, момичето харесва новия си познат. Младите започват да се срещат, Иван израства и постепенно започва да възприема света по друг начин.

Продукцията е заснета през първата година на перестройката на Горбачов. Шахназаров снима трагикомедия за младите хора, живели през 80-те години на миналия век. Режисьорът ни потапя в една среда, в която хората още не използват интернет, текстовете се печатат на пишещи машини, а дъщерите на богатите не карат луксозни автомобили. Това, което провокира новото поколение е рок музиката, дрехите с маркови лозунги, първият карате филм.

Режисьорът Шахназаров е един от водещите фигури в съветското и постсъветското руско кино, оставил ни творби като "Ние от джаза", Град Зеро", "Сънища", Американска дъщеря", "Денят на пълнолунието", Палата №6" и др. А неговият "Цареубиец" е в конкурсната програма в Кан.

Филмите му не могат да бъдат събрани в един жанр, а талантът му е разгърнат в различни тематични сфери.

"Куриер" получава Специалната награда на Московския международен кинофестивал. Също така получава доста отличия, сред които в Гренобъл, Лодз, Чикаго, Белград, Атина и др.

За успеха му огромен принос имат и актьорите Федор Дунаевски, Владимир Меншов, Олег Басилашвили, Инна Чурикова, Светлана Крючкова.

Гледайте "Куриер" на 21 юли от 22.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase