Снимка: БТА
fallback

Братя Дарден, които два пъти са печелили "Златната палма", този път получиха наградата за режисура на 72-ия кинофестивал в Кан за филма си "Младият Ахмед", описващ историята на радикализиран младеж, съобщиха световните агенции.

"Благодаря на журито, че отличи този филм, който искахме да е ода за живота", заяви Люк Дарден, докато получаваше наградата заедно с брат си Жан-Пиер.

В "Младият Ахмед", заснет с неизвестни актьори, братя Дарден проследяват случващото се с 13-годишен младеж в Белгия. Ахмед произхожда от толерантно мюсюлманско семейство, но е запленен от примера на загиналия си братовчед и след като попада под влиянието на имам, става радикален ислямист.

Белгийските режисьори, сценаристи и продуценти Жан-Пиер и Люк Дарден са носители два награди "Златната палма" - през 1999 г. за "Розета" и през 2005 г. за "Детето". Те дебютираха в Кан през 1996 г. с филма си "Обещанието". През 2008 г. спечелиха наградата за най-добър сценарий в Кан с "Мълчанието на Лорна".

Филмът на режисьора от Гватемала Сесар Диас "Нашите майки", в който се говори за гражданската война в страната, спечели наградата "Златна камера" за операторско масторство. Филмът бе представен в секцията Седмица на критиката.

"Портрет на младо огнено момиче" на френската режисьорка Селин Сиама пък спечели наградата за най-добър сценарий.

Голямата награда на фестивала бе присъдена на "Атлантик" на френско-сенегалската режисьорка Мати Диоп, а наградата на журито си поделиха "Клетниците" на французина Ладж Ли и "Бакурау" на бразилските режисьори Клебер Мендонса Фильо и Жулиано Дорнелес

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 4 години

Какви мехмеди и кенефдоли, стига с тия простотии и пропагандни за "толерантност" което в реалност е расизъм срещу нас белите хора.

1

Диабло

преди 4 години

Никой не се интересува от младия белгиец, важен е аметчо.!.

fallback