Снимка: Bulgaria ON AIR

"Поклонници на светлината" e филм за безсмъртието на човешката душa. В него младият дервиш Мохамед Чубдари разказва за познанието на персите за смъртта и новото раждане, а астрологията е представена като най-древната наука по себепознание. Филмът съдържа както анимации, така и документални кадри.

Премиерата ще се състои в интернет на 14 април, денят, в който всички софи и дершиви почитат паметта на техния духовен учител Атар.

По думите на режисьора Стилиян Иванов историите трябва да се разказват не само за тези, които са изкушени от темата, но и за тези, които стоят далеч от нея.

Филмът е продължение на предходната лента за софизма на режисьора - "Дервишите - мистиците на Изтока".

"И в двата филма проследявам една хилядолетна теза на човешката мисъл - че няма как да живеем един човешки живот и да трупаме знание и опит и след това те да отидат в нищото, в безкрая", сподели режисьорът в "Денят ON AIR".

Режисьорът посочи, че мислителите, за които говори в новия филм казват, че това, което ние наричаме живот е училище, а самият той започва след това.

Героят във филма е 27-годишен мъж. Неговото хоби е хлебарството, защото в общността на дервишите са го научили на това с уговорката, че човек е добре да знае много неща, но е важно да прави нещо с ръцете си.

"Хората, които тръгват по духовния път, трябва да знаят, че той не е заместител на неуспелия светски живот. Той е далеч по-труден", заяви режисьорът пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase