Франсоа Озон със "Златна мечка" на Берлинале за "По Божията милост". Снимка: БТА
fallback

"Синоними" е филмът, който спечели "Златна мечка" на тазгодишното издание на Берлинале. Израелскитя режисьор Надав Лапид разкри, че заснемането му е доставило огромно удоволствие, но същевременно му е причинило и безкрайна болка, предаде ДПА.

"Снимачният процес беше чудесно преживяване, но монтирането беше ад", споделя Лапид за израелски сайт.
В монтажния процес, въпреки борбата си с рака, който в крайна сметка побеждава, участва майката на режисьора, Ера Лапид.

"Беше като съревнование между монтажа и болестта и болестта спечели", допълва призьорът, който е посветил филма на майка си. Ера Лапид губи битката с рака миналата година.

Надав Лапид, който стана първият израелски режисьор, спечелил "Златна мечка", споделя също, че не вярва майка му да го гледа от небето, но е сигурен, че я вижда в творбата си.

Лапид не крие и опасението си, че филмът "Синоними", проследяващ историята на млад бивш израелски войник, който бяга в Париж със смесени чувства към родината си, може да се превърне в повод за скандал в Израел.
"Синоними" е базиран "обилно" върху личните преживявания на своя създател, предаде БТА.

"Кацнах на летище "Шарл де Гол" с бегли познания по френски и без планове за бъдещето. Не познавах никого. Нямах документи, нямах нищо. За сметка на това имах ясното желание да живея и умра в Париж", разказа на Надав Лапид на пресконференция, когато по-рано през седмицата филмът му беше представен на Берлинале.
Приемайки приза, режисьорът сподели опасението си, че творбата му "Синоними", засягаща темата за израелското чувство за идентичност, може да бъде разглеждан като скандален в Израел. "Надявам се, че хората все пак няма да възприемат филма като сурово и радикално изявление, защо не е такъв. Това е човешко, творческо изявление", казва Лапид.

 Голямата награда на журито отиде при "По Божията милост" на франзуцина Франсоа Озон. Със "Сребърна мечка" за най-добър режисьор бе отличен Ангела Шанелек от Германия за "Бях у дома, но". Най-добра актриса стана Юн Мей за "Довиждане, сине" на китайския режисьор Ван Сяошуай. За същия филм бе отличен със "Сребърна мечка" и Ван Цзинчун за най-добър актьор.

"Сребърна мечка" за най-добър сценарий получи Маурицио Браучи, Клаудио Джованези и Роберто Савиано за италианския"Пирани".

Расмус Видебек  получи отличието за операторско майсторство за "Кражба на коне" на норвежеца Ханс Петер Моланд. Награда "Гласхюте" за документален филм отиде при "Разговори за дървета" на Сухаиб Гасмелбари (Судан).

Награда "Алфред Бауер" за игрален филм, откриващ нови перспективи - "Проблемно дете" ("Sustem Crasher") на Нора Фингшайд (Германия) и последният приз - за най-добър дебютен игрален филм бе присъден на "Орай" на Мехмет Акиф Бююкаталай (Германия).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

християнин

преди 5 години

Евреи награждават Евреи - нормално!!

2

.

преди 5 години

Нищо ев.рей.ско не гледам, не слушам и не понасям. И на другите не го препоръчвам. Разболява. По-далеч от тях докато не изчезнат от лицето на Земята (която била синя:))).

1

XETEPOCEKCУАЛЕН

преди 5 години

Eми да. Нормално е чифyтcки филми крякащи песновки да грабват награди, къде на филмови, къде на музикални фестивали. На гoитe отредената роля е, да се съгласяват с манипулираните гласувания, че даже и да се радваг. Че защо не?

fallback