Кадър от "Смарт Коледа". Снимка: Лента
fallback

Годината е 1915 г., а датата - 13 януари, когато в "Модерен театър" се прожектира първия български игрален филм "Българан е галант".Така от 2005 г. българската кино общност отбелязва Ден на българското кино.

 В чест на този празник в арт кината в страната ще бъдат прожектирани български филми. В София пет киносалона отбелязват деня - "Одеон", "Дом на киното", Люмиер Лидл",G8 и Евросинема.

В Пловдив българско кино може да се види в Lucky Дом на киното, а във Варна - във ФКЦ. Сред продукциите, които ще бъдат прожектирани са новия филм  на Костадин Бонев „"Далеч от брега", "Смарт Коледа", "Възвишение", "Вездесъщият", "Дъвга за балончета" и много други, а цената на билетите е 5 лв.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави хората, работещи в киноиндустрията за празника. "Поздравявам българската филмова общност с професионалния празник. През последните години вие печелите международно признание, достигайки високи световни отличия, с което прославяте София и България". Това заявява тя, цитирана от пресцентъра на Столичната община. Фандъкова пожелава на кинодейците да са здрави и вдъхновени в пътя на творчеството, с което да продължават да ни радвате и да ни карат да се гордеем.

София е пример за развитие на филмовата индустрия, която има забележителен принос към икономиката на града. На територията на столицата са разположени най-големите студия в България за филмово производство. Тук живеят, творят и се развиват много от професионалистите в бранша. София е домакин на световноизвестни филмови фестивали като "София филм фест", "Киномания", се посочва в съобщението.

Визията за София като творчески град на киното е утвърждаване на града като водещ център на филмовата индустрия в Европа. Филмовата индустрия в София е втора (след софтуера и видео игрите) по прираст на добавена стойност за последните осем години, показват данните на изследването на Обсерватория по икономика на културата. Изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм са на 4-то място по добавена стойност в икономиката на София с 8,5 на сто.

Филмовата индустрия в София показва развитие, като в този сектор са ангажирани над 800 организации.
През последните години чрез столичната програма "Култура" и чрез филмовата комисия са подкрепени близо 90 филмови проекти, а само за миналата година - 12 документални и игрални филма. Сред тях са "Соня Йончева - пътят на една дива" за световноизвестната оперна прима, "Пет минути София - градът", "Какъв цвят е този свят", "Смартфонът беглец", "Дъвка за балончета", "Вездесъщият" и др.

От Столичната община припомнят, че, по повод навършването на 80 години от рождението на Невена Коканова, е организирана изложба с фотоси в галерията на открито в Градската градина.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

boto

преди 5 години

Абе пуснете невръсни сополанковци със носии да тропат хоро у басейна и отстани Динко да върти със АТВ-то и ще напълните салоните

4

Естет

преди 5 години

Българско кино? Не, благодаря.

3

Анонимен

преди 5 години

Простотия,и пари дадат няма да я гледам.

fallback