Снимка: Bulgaria ON AIR

Историята на момчето, което години по-късно светът ще помни като Чингис хан проследява Сергей Бодров-старши в един от най-мащабните кинопроекти на Русия "Монгол".

На преден план изпъква духовната сила на персонажа, а режисьорът търси силата, която му позволява да се превърне в историческа фигура. Бодров я изследва чрез описателни кадри, чрез автентично пресъздаване на епохални бойни сцени.

Замислен като трилогия, режисьорът се залавя с втората част на "Монгол", но постепенно процесът се отлага и сценарият отлежава в рафта на Бодров. Над него той работи с Ариф Алиев - успешен тандем и в "Кавказки пленник".

Първата част на "Монгол" струва 15 милиона евро и проследява живота на бъдещия завоевател. Историята е до към 40-те му години, когато основните постижения на Чингис хан тепърва предстоят. Има биографичен елемент, романтика, както и мистицизъм. Сюжетът се базира на историческите трудове на Лев Гумильов.

За "Монгол" Сергей Бодров получава номинация за "Оскар". Гледайте филма на 1 декември от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase