Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Историята на момчето, което години по-късно светът ще помни като Чингис хан проследява Сергей Бодров-старши в един от най-мащабните кинопроекти на Русия "Монгол".

На преден план изпъква духовната сила на персонажа, а режисьорът търси силата, която му позволява да се превърне в историческа фигура. Бодров я изследва чрез описателни кадри, чрез автентично пресъздаване на епохални бойни сцени.

Замислен като трилогия, режисьорът се залавя с втората част на "Монгол", но постепенно процесът се отлага и сценарият отлежава в рафта на Бодров. Над него той работи с Ариф Алиев - успешен тандем и в "Кавказки пленник".

Първата част на "Монгол" струва 15 милиона евро и проследява живота на бъдещия завоевател. Историята е до към 40-те му години, когато основните постижения на Чингис хан тепърва предстоят. Има биографичен елемент, романтика, както и мистицизъм. Сюжетът се базира на историческите трудове на Лев Гумильов.

За "Монгол" Сергей Бодров получава номинация за "Оскар". Гледайте филма на 1 декември от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

?

преди 5 години

Траките са живяли в Южна централна България ,македонците в Юг-запад на България,власите северо-запдна България(тоест даките),а Аспарух идва в северо-източна ни част и там никой не е имало -той рещил ,че никой няма да го безпокои и тук ще е зимуват . А след това станало тъй,че те са остнали ...а славяните ги взимали за охрна на хановете след време...и оттам досега през нашата територия са минали и готи,хуни,каталонци,турци,башибузук,руси,печенеги.... Е кой какъв е,знае ли от кой етнос е ?

16

Терминът

преди 5 години

Славяни съшо е измислен - това става през 15-16 век(там вече е като доктрина - Панславизъм и е обединение на славяните, под вещото управление на Русия???).

15

Прабългари!

преди 5 години

Те такова животно нема - ТОВА СА БЪЛГАРИ. Термонът пра-българи е въведен за по-голямо улеснение - при изучаването на истоорията. В сила е само до покръстването, след това се избягва.

fallback