Снимка: CineLibri

Миналата година един италиански сценарист, режисьор и писател ни пренесе в Истанбул със своя носталгичен филм, обагрен в червеното на истанбулските залези, на старите трамваи, на изящните чаши за чай… Става дума за "Истанбул червен". Едноименната книга разказва историята на мъж и жена – двама непознати, срещнали се в самолета на път за хипнотичния мегаполис. Внезапното завръщане у дома е почти мистериозно преживяване. Изригват спомени - за първото хвърчило, първия филм, първите откраднати целувки…

Сега същият разказвач ни хваща за ръка и ни повежда към Неапол. А градът на църквите е опияняващо място с много имена. С дъх на силно сутрешно кафе, с пулс на приятелство, предателство, непозволена любов и  хиляди шансове да преоткриеш себе си. В този град, разкъсван от магия и суеверия, лудост и рационалност, мистерия обгръща живота на Адриана – жена около 40-те, връхлетяна от внезапна любов и претърпяла разочарование. Оказва се, че младият мъж, който я е съблазнил, е станал жертва на брутално престъпление. Да, "Неапол във воали” е психологически трилър, филм ноар, в който има ужас и ярост, но също чувственост, поезия и щрихи от Фелини. В края на краищата именно любовта е центърът на тази покоряваща и честна история за куража, емоционалните лабиринти и културните различия.

Ферзан Йозпетек е италиански режисьор с турски корени, роден през 1959 г. в Истанбул. Известен е с филми като "Прозорецът отсреща" и "Последният харем". "Истанбул червен" (2013) е неговият успешен литературен дебют.

Книгата е обяснение в любов към родния му град, а едноименният филм, режисиран от самия Йозпетек, има множество награди, включително. наградата за най-добра екранизация от "Синелибри" 2017. Тя му беше връчена заради оригиналния кинематографичен подход към темата за пътуването и копнежа за промяна, окъпани в спомена за едно идилично минало. Йозпетек вярва, че за да остане верен на духа на една книга, сценаристът трябва да изневери на буквалността.  Творбите му разказват истории, които изглеждат впримчени в даден контекст, а всъщност са универсални, дълбоко човешки и винаги малко носталгични. Обгърнати от божествена панорама, героите на тези истории плуват в някакво си свое настроение, в личните си драми, които са в суров контраст с истеричния ритъм на ежедневието.

"Неапол във воали" събира на екран Алесандро Борхи, Джована Мезоджорно, Пепе Бара, Ана Бонато, Изабела Ферари, Луиза Раниери. Освен че има ослепителен кастинг (Джована Мезоджорно е брилянтна в ролята на Адриана), „Неапол във воали” се отличава с прецизна операторска работа и великолепна режисура.
Не закъсняват и наградите:

2018 - Две награди "Давид ди Донатело" за най-добра кинематография и за дизайн на продукцията
2018  -Девет номинации "Давид ди Донатело"  за най-добър режисьор (Ферзан Йозпетек), дизайн на костюми (Алесандро Лаи), най-добра актриса (Джована Мезоджорно), най-добър актьор (Алесандро Борхи), най-добър актьор в поддържаща роля (Пепе Бара), най-добра актриса в поддържаща роля (Ана Бонато), музика, звук и грим
2018 - Награда "Сребърен Св. Георги" от Московския международен кинофестивал за най-добра актриса (Джована Мезоджорно)
2018 - Номинация "Сребърен Св. Георги" от Московския международен кинофестивал за най-добър режисьор
2018 - Две награди „Golden Ciak”: за дизайн на продукцията и костюми
2018 - Награда "Сребърна лента" на италианските филмови журналисти за най-добра кинематография (Джан Филипо Кортичели)

Филмът е част от програмата на четвъртото издание на кино-литературен фестивал CineLibri, който ще се проведе между 10 и 24 октомври под мотото "Любов между редовете”.

Автор: Юлия Петкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase