Снимка: Ню Бояна
fallback

Между 1 до над 10 милиона евро внасят чуждите филмови продукции, заснети на български терен. Сумата варира според мащаба и сложността на проекта, като в нея са включени наемите на студиа, декор, техника, хонорарите на специалистите и т.н. Така продуцентите на по-малките продукции внасят в страната ни между 1 и 3 милиона евро за средно около 2 месеца работа, съобщава "Монитор".

Над 200 малки проекти и реклами са реализирани в най-голямото ни студио "Ню Бояна" за изминалата 2017 г. Сред тях попадат както реклами и късометражни филми, така и по-нискобюджетни ленти като британския сериал Plebs. Продукцията на ITV2 е изцяло заснета у нас от първия й сезон през 2013 г. Миналата година тя реализира последния си четвърти сезон, бюджетът на който възлиза на над 2 милиона евро.

Сред големите продукти, снимани у нас през изминалата година, са "Код: 211" (реж. Йорк Шакълтън), "Хелбой" (реж. Нийл Маршал), "Ангелът" (реж. Ариел Вромън) и др., всички 27 от които са внесли по над 9-10 милиона евро в страната.

Макар продукции от калибъра на "Код: Лондон" и "Хелбой" да разполагат с бюджет, надхвърлящ почти шесторно тази сума, практиката показва, че у нас продуцентите изразходват сравнително малка част от него. Причината – в повечето случаи по продукциите се работи и извън България.

Така например постпродукцията на филма на Маршал, който доведе за снимки у нас звезди като Мила Йовович, Иън Макшейн и Дейвид Харбър, се осъществява както от специалистите в „Ню Бояна“ у нас, така и в студиото им в Лондон и в други чуждестранни локации.

Специално за логистиката на лентата от киноцентъра в София изградиха motion capture студио, позволяващо изграждането на 2D и 3D компютърни анимации според предварително заснето движение. "Хелбой" е и сред проектите, които са инвестирали най-много за постпродукция у нас, като сумата достига до 2-3 милиона евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

Здравейте препоръчвам ви да гледате теленовелата Льжовно сьрце 70 епизода За красивата лекарка Мариела и за любовта на живота и Алонсо и за другите герой от сериала Сериала е изльчван по Диема фемилиБлагодаря ви Също ви препоръчвам да гледате немската лекарска теленовела Клиника край езерото всеки следобед без Съботите и неделите от 16 до 17 по бТВСериала има 3 сезона По бТВ вече са на сезон 3 Благодаря ви много е як сериала

18

Анонимен

преди 6 години

Проблема е, че нито става дума за кой знае какви суми, нито кой знае какви филми. Обаче на фона на българската реалност звучи като постижение.

17

майкопродавци горди

преди 6 години

Ще съм горд ако български кино-творци правеха български продукции в Холивуд . Какво да се радваме че в Бояна са се нанесли американците ? Едно време там се правеше нашето кино.

fallback