Снимка: Синелибри

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политици и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Любовта – преждевременната, закъснялата, порасналата и невъзможната проследява носителят на "Оскар" Фолкер Шльондорф в последния си филм "Завръщане в Монтаук".

Продукцията бе част от фестивала Синелибри където творецът не скри, че се чувства много удобно в указаните "рамки“. Все пак  по-голямата част от филмите му са именно екранизации. "Избирам истории, с които имам лична връзка. В повечето филми, които съм направил, причината е, че откривам неща, които ми помагат да разбера собствения си живот.“

Такъв е случаят и със "Завръщане в Монтаук". Филмът е вдъхновен от произведение на Макс Фриш, а историята е лично преживяна и от писателя, и от режисьора. Актьорите са избрани половин година преди започването на снимките, като главните роли са поверени на Стелан Сгарсгард, когото Шльондорф познава от филмите на Ларс фон Триер и единствената "немска кинозвезда" по думите му - Нина Хос.

Сюжетът отвежда германски писател в САЩ, за да представи новата си книга. Докато пребивава там той се среща с настоящата си съпруга, която работи в Ню Йорк и старата си любов, с която се е разминал, но чувствата между двамата са останали.

Шльондорф проследява постепенно всеки един от героите, които се опитват да стигнат до другия, но без успех. Сякаш всеки в стремежа си да се събере със своята любов се чувства още по-самотен. "Не мислих толкова за самотата, докато правих филма, а по-скоро за трудността да бъдем заедно“, обяснява режисьорът пред Dnes.bg - Писателите и режисьорите имаме склонността да виждаме хората такива, каквито искат да бъдат, а не каквито са. Такава е ситуацията и с Макс Зорн (главният герой във филма, бел. р.) . Той мисли, че познава една жена, но всъщност реалността няма общо с представите му."

А до каква степен Фолкер Шльондорф е Макс Зорн, режисьорът също не казва. "Никога не е едно към едно. Не знам коя част съм аз, коя е Стелан Скарсгард. Вземаш герой от литературата или по-скоро от живия живот и половината от актьора се превръща в героя. Поне аз така работя.“, обяснява той.

По думите му, да се филмира подобно произведение може да стане само с разбиране на историята и с пречупване през личната призма и упоритост, присъщи на определени поколения режисьори. "Избирам сюжетите, които имат общо с мен, не заради егоизъм, а за да съм сигурен, че ще се получат.", отбелязва той и допълва, че в един проект първо е привлечен от историята, а после се занимава с персонажите.

Убеден е, че добрата литература разказва всякакви истории, сякаш за първи път, по различен начин.  Самият той е привлечен от книгата. Обича да чете, препрочита, дори книги, които вече е заснел. Именно литературата се оказва най-щедра към него не само като читател, но и като автор. "Книгата е храната за душата ми“, категоричен е Шльондорф и допълва, че да се направи един филм не е нищо повече от задълбочен прочит. "Ден и нощ да преминаваш през текста и така да вникнеш в него, да разбереш автора.“, отбелязва още той.

За "Завръщане в Монтаук" допълва, че не би се учудил ако мнозина виждат в него завещанието му към седмото изкуство. "Толкова безнадеждност има в този филм.“, отбелязва творецът, принадлежащ към Новата немска вълна. Но дали това поколение творци изглежда днес старомодно? Режисьорът уверено отговаря, че то не е просто  застрашен вид, а изчезващ.

И макар да не изключва възможността това да е последния му филм,  Фолкер Шльондорф говори и за бъдещето на киното. "Независимото кино е помляно от холивудската машина. Онова правене на филми вече не съществува. Всеки има достъп до интернет, няма нужда да посещава киносалона, за да се види един филм.“

Шльондорф е убеден, че тези изменения ще преобърнат и пътя на седмото изкуство: "Сигурен съм, че следващите поколения ще измислят нов вид кино и не знам дали телевизионният сериал не върви в тази посока."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase