Николай Волев. Снимка: архив, Булфото
fallback

Скандал се разрази по време на фестивала "Любовта е лудост" във Варна. На 25-ото издание, около 300 зрители, дошли за прожекцията на новия български филм на Николай Волев "Извън пътя" не успяха да видят продукцията, тъй като самият режисьор забрани да бъде прожектиран.

В емоционално слово и кратко пререкание с директора на фестивала проф. Александър Грозев стана ясно, че Волев е обиден, тъй като филмът му не е в конкурсната програма. Тази година в нея няма нито едно родно заглавие, пише "Труд".

"Грозев не намери смелост толкова месеци да ми каже, че продукцията е сложена в програмата "Българска гала". Научих това в последния момент. Случва ми се за първи път за 40 г. работа. Неетично е и затова реших да споделя този факт с публиката", коментира Николай Волев.

"Не мога да си обясня този каприз. Един режисьор на 70 г. трябва да познава правилата, които има всеки фестивал. От март "Извън пътя" е в програмата "Българска гала" и всички бяха наясно", обясни пък проф. Грозев.

Ябълката на раздора било обещание от страна на домакините от ФКЦ, че филмът ще е  конкурсен, но това решава журито на фестивала.

"Вместо филм, получихме скандал", обясни писателят Йордан Каменов, който е сред зрителите, искали да гледат филма.

Парите от провалената прожекция са били върнати на зрителите, а "Извън пътя" ще може да се види на фестивала на българското кино "Златна роза".

Николай Волев е режисьор на филмите "Двойникът", "Господин за един ден", "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита" и римейка на "Козият рог".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback