Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Любовта побеждава смъртта в новата версия на Паоло и Виторио Тавиани "Чудният Бокачо". Италианските режисьори ни предлагат пореден шедьовър от своята филмография. Този път това е ярка и колоритна адаптация на класическата италианска творба "Декамерон" на Джовани Бокачо.

Сюжетът ни връща в 1348 г. Флоренция е превзета от чумата, а градското население на Тоскана – опустошено. Надявайки се да се спасят група млади мъже и жени намират подслон в отдалечена вила сред околните хълмове.

Те живеят като общност. Решават да си разказват по една история на ден, за да отвличат вниманието от несигурното си положение... Нравите, вярванията и традициите на отминалата епоха са разкрити чрез историите, които разказват младите герои.

Тавиани прецизно описват трагедията, в която баща е готов да бъде погребан жив до близките си, хвърлени в общи гробове. Болестта не пощадява младите, не избира по възраст, а всеки кадър е повече от изящен.

Като бързо меняща се картина Тавиани ни потапят в един отминал свят, разказвайки как позитивизма на новото поколение може да се справи с мрачната картина на смъртта.

Гледайте "Чудният бокачо" на 1 юли от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback