Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Отблизо с първата жена космонавт - Валентина Терешкова ни среща руския филм "Цял живот в полет".

Първата част от живота й може да видим на 8 април от 16.00 часа по Bulgaria ON AIR. Режисьорът Михаил Циганов ни среща с Терешкова, която излита на 16 юни 1963 година с думите: "Небе, сваляй шапка“, на борда на кораба „Восток-6“. 40 години по-късно тя повдига завесата на известни моменти и факти за полета и за личния си живот.

Циганов екранизира историята й в две части, а ролите са поверени на Дмитрий Язов,  Ирина Соловьова; Терешкова, Павел Попович, Петър Климук, Гуидо де Марко и др.

Първият филм "Валя, Валентина“ е посветена на времената преди да влезе в историята като първата жена космонавт в света. Филмът разказва за нейното детство, семейството й, спортните й занимания с парашутизъм и присъединяването на Терешкова към обществото на космонавтите.

Тя тренира в космическия център със самия Юрий Гагарин. Когато наближава заветният момент, Валентина не споделя с бизките си за полета й в Космоса, казва им, че ще участва в състезание по парашутизъм. Семейството й научава истината заедно с всички хора по целия свят на 16 юни 1963 година.  През 2000 година Терешкова е обявена за "Жена на столетието“ от Годишната женска асамблея във Великобритания.

Втората част "Валентина Владимировна“, която ще се излъчи на 9 април в 16.00 часа, обръща внимание на личния живот на Трешкова, въпреки че темата е в графа „секретно“. Терешкова се среща с държавни лидери като Индира Ганди, Фидел Кастро, президента на Малта.

Обществото следи всички лични данни около живота на Валентина със значителен интерес, най-вече бракът й с космонавта Николев. Оказва се, че официалната информация за перфектната двойка е лъжа.

Според Валентина Владимировна връзката  им е на решение на съветските партийни ръководители. По тази или друга причина бракът им не върви добре, но управата не им разрешава развод, докато години по-късно Валентина успява да си "измъкне“ сама позволението за раздяла по време на прием, организиран от Леонид Брежнев. След нещастния си семеен живот Терешкова се жени повторно за хирурга Ю. Шапошников.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 7 години

дааа, така беше - омъжваш се за този за който ти посочат партийните вождове.

10

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 5Преди Гагарин са загинали 11 човека!Руснаците наскоро сами си го казаха!

9

Анонимен

преди 7 години

до 9Такива като 3 не заслужават да им се обръща внимание. Те са ***, дори не знаят, че САЩ и СССР, а сега и Русия си съдействат в Космоса. А злорадството имаше един "добър" урок.

fallback