Филмът "Булгарианум" на режисьора Николай Богомилов, който наскоро стана победител на Фестивала на световното кино в Милано, носи още добри новини за българското кино.

На фестивала "Around International Film Festival" (Берлин-Париж-Амстердам-Барселона) "Булгарианум" получи специалната награда "Globe Award", с която международното жури отличава филми, явяващи се убедително и оригинално размишление и интерпретация на въпроси от локално-глобално значение.

За екипа на "Булгарианум" това е особено ценна награда, защото една от главните задачи на филма е на основата на наблюдение и рефлексия върху локален (български) документален и художествен материал, чиято цел е да покаже сложните отношения между човека и изкуството изобщо. Авторската идея е зрителят да почувства как условният български дом (Булгарианум) постепенно отваря вратите си и се разширява, приемайки в себе си цялата човешка история и култура.

Още по темата

В Чикаго "Булгарианум" е включен в официалната селекция на "Chicago Amarcord Arthouse Television & Video Fest Awards".

"За нашия екип това е висока оценка и признание за творческите достойнства на филма, защото този фестивал е само за Артхаус кино и носи името на знаменития филм "Амакорд" на Фелини. По замисъла на Фаина Гримберг, сценарист на "Булгарианум", филмът олицетворява нетрадицонно и ярко българско национално кино и да е за България това, което за Италия е "Амакорд". Фактът, че ни приемат именно на този фестивал ме кара да вярвам, че в някаква степен сме успели да реализираме нещо от изключително амбициозната идея на Фаина Гримберг", сподели режисьорът Николай Богомилов.

Ето и малка част от филма:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase