fallback

Филмът "Булгарианум" на режисьора Николай Богомилов, който наскоро стана победител на Фестивала на световното кино в Милано, носи още добри новини за българското кино.

На фестивала "Around International Film Festival" (Берлин-Париж-Амстердам-Барселона) "Булгарианум" получи специалната награда "Globe Award", с която международното жури отличава филми, явяващи се убедително и оригинално размишление и интерпретация на въпроси от локално-глобално значение.

За екипа на "Булгарианум" това е особено ценна награда, защото една от главните задачи на филма е на основата на наблюдение и рефлексия върху локален (български) документален и художествен материал, чиято цел е да покаже сложните отношения между човека и изкуството изобщо. Авторската идея е зрителят да почувства как условният български дом (Булгарианум) постепенно отваря вратите си и се разширява, приемайки в себе си цялата човешка история и култура.

Oще по темата

В Чикаго "Булгарианум" е включен в официалната селекция на "Chicago Amarcord Arthouse Television & Video Fest Awards".

"За нашия екип това е висока оценка и признание за творческите достойнства на филма, защото този фестивал е само за Артхаус кино и носи името на знаменития филм "Амакорд" на Фелини. По замисъла на Фаина Гримберг, сценарист на "Булгарианум", филмът олицетворява нетрадицонно и ярко българско национално кино и да е за България това, което за Италия е "Амакорд". Фактът, че ни приемат именно на този фестивал ме кара да вярвам, че в някаква степен сме успели да реализираме нещо от изключително амбициозната идея на Фаина Гримберг", сподели режисьорът Николай Богомилов.

Ето и малка част от филма:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 7 години

Сценаристът на филма е личност от световна величина, композиторът също! Но на Филмът не е антибългарски, ! За филмите си не съм взел една стотинка нито от държавата, нито от фестивали. На артхаус фестивалите не се дават пари като награда, саво признание за художествоните достойнтсва. Но такива като теб навсякъде виждат "сребърници".

12

Николай Богомилов

преди 7 години

*** Клод Шаброл .... Знаете ли поне един негов филм? Или не искате да му ближете ***?

11

Николай Богомилов

преди 7 години

Освен това, явно разполагате с много свободно време! И парадоксалното е, че отделяте толкова много време за моето "филмче"! Емоционалният ефект върху Вас от филма е очевиден и доказан от Вас факт! Благоваря още веднъж за "вниманието", но наистина е безпредметно повече да си губя временто по този начин. Вие имате право на свое мнение, останете си с него и с нивото на разбиране, което смятате за достатъчно. Няма да Ви отговарям повече! Чао!

fallback