Снимка: IMDB

Любопитен прочит на романа на Гай Лий Тис ни предлага Ерик Ван Луи с филма си „Сенки” от 1999 г. Главната роля е поверена на Мики Рурк, който се оказва в сложна ситуация, след като филмът, който снима героят му е за  белгийски сериен убиец Фреди Льобек, намиращ се зад решетките.

Само че Ван Луи усложнява историята като създава филм във филма, смесвайки фикция и реалност. Докато персонажа на Рурк прави своите сделки, невидими за обществото, се намесват медии, копродуценти и истинският убиец, който май дърпа конците.

„Сенки” е трудно да се впише в един жанр. Колоритно обединяващ екшън, трилър, драма, донякъде и комедия, продукцията търси вината в киното и обществените медии, които загъбрват истински човешкото, за да издигнат в култ финансовите успехи.

Пресмехулно е намесен егоцентризмът на актьорите, дърпащ ги  да навлязат по-навътре в душите на персонажите, които играят. Разкрито е и лесно манимулируемото, но трудно контролируемо общество, което бързо захапва всяка новина и лековато прегръща за истина.

А престъпникът, превърнат в изкупителна жертва всъщност остава верен на своята тъмна природа. Гледайте „Сенки” на 3 юли от 22.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase