Снимка: Форум Филм

Общ преглед

Джунглата не е за малки деца. Това обясняват повечето животни на Маугли – момчето, отгледано от вълци. Уолт Дисни често прибягва до този сюжет.  За първи път компанията анимира историята през 1967 г. Почти 30 години след  това - през 1994 г. прави игрален вариант на класическата анимация. Ролите на порасналото момче и неговата приятелка са поверени на Джейсън Скот Лий и Лина Хийди ("Игра на тронове"). Режисира Стивън Сомърс, стоящ и зад проект като "Мумията".

Новата продукция пък е поверена на Джон Фавро, режисирал "Железният човек". Той не просто съживява "старите ленти", но представя  по-страховит разказ, в който не са спестени истинските опасности, а направо повлича зрителите в тях. Все пак правим уточнението, че филмът му не следва написаното от Ръдиард Киплинг, колкото е римейк на Дисни анимацията.

Историята я знаят и децата, но този път режисьорът ще ни отведе по-навътре в гората. А там Маугли, освен с тигъра Шир Хан, се сблъсква с още куп перипетии като свличаща се скална маса, дълбоките води на джунглата, маймунския гняв, омагьосващо-хипнотизиращата сила на змията или пък приятелската манипулация на вечно гладния за мед Балу.

Фавро доста умело улавя новите технологии и макар Маугли да е единственият реален образ във филма му, компютърните ефекти пресъздават съвършено случващото се, доближавайки го напълно до реалността.

Режисьорът превръща "Книга за джунглата" във визуален спектакъл, където цифровото изобразяване на говорещите животни изглежда напълно истинско.

Ще ни остави да се насладим на красивите водопади, да бродим из гъсти храсталаци и дълбоки гори, но няма да ни бъде спестен стреса от близка среща с тежките лапи на дивите зверове, нито пък ще ни подмине незабелязано острите им зъби и силен рев.

Главната роля е поверена на Нийл Сети – 10-годишен хлапак от Ню Йорк, който талантливо се вмъква в кожата на Маугли, а около него се разхождат компютърно генерираните обитатели на джунлата.

Джон Фавро влага отделни характери във всеки звяр и им придава човешки качества, вмъквайки чрез тях и известна доза хумор и ирония. Така Балу е с душа на джазмен, а образът на маймуната Луи е вдъхновен от бос, обитаващ подземния крими свят, считащ че внушителната му фигура отговаря на умствените му възможности.

Има сцени, които напомнят на епизоди от други филми на Дисни. Сред най-запомнящите се е моментът, в който Маугли бяга от Шир Хан и се озовава насред уплашено стадо, готово да го стъпче. Именно така загуби живота си и бащата на Кимба в "Цар Лъв".

И въпреки страшничките моменти, режисьорът не забравя, че историята е за силата на приятелството и уважението, та се прокрадва и сантимент в не един епизод. Но не той е водещ, тъй като законите в джунглата са страховито сурови и Фавро няма да спести жестокостите, с които Маугли се среща. Това пък може да разстрои неподготвените зрители, защото нали ви казахме: В тази приказка ясно се вижда, че джунглата не е за малки деца.

У нас филмът излиза по кината от 15 април дублиран или със субтитри с оригиналните гласове на Идрис Елба (тигъра Шир Хан), Скарлет Йохансон (питона Каа), Бен Кингсли (черната пантера Багира), Бил Мъри (мечока Балу), Кристофър Уокън (краля на маймуните Луи), Лупита Нионго (вълчицата Ракша), Джанкарло Еспозито (глутницата Акела).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар