Снимка: архив, Reuters
fallback

Два исторически филма - за цар Калоян и за цар Борис Трети, ще бъдат заснети у нас от американската продуцентска компания "Милениум филмс" до края на 2017 г.

Режисьор на проекта за Калоян най-вероятно ще бъде световноизвестният Мел Гибсън, съобщи изпълнителният директор на "Ню Бояна филм" Ярив Лърнър, цитиран от в. "24 часа".

Филмът за Калоян Красивия, както го нарича Лърнър, показва история, която се случва някъде по времето на Четвъртия кръстоносен поход, и описва отношенията между царя и папа Инокентий Трети.

Навремето византийският василевс Алексий III Ангел иска помощ от Калоян срещу кръстоносците, дошли до Цариград, и му предлага в замяна да го коронясат за цар. Калоян пише на папата за предложението, защото бърза да ускори преговорите за сключване на уния с Римската църква.

В отговора си папата настоява България да се присъедини към лоното на Римокатолическата църква. Калоян му отговаря след три години, като иска царска (не кралска) корона и самостоятелна църква.

В крайна сметка Калоян е провъзгласен за крал от името на папата, което придава голям авторитет на българския владетел в цяла Европа.

Предварителен сценарий за филма вече е пратен на асистента на Мел Гибсън, тъй като самият актьор е бил зает със снимки в Австралия. Предстои всеки момент продуцентската компания да се чуе лично с Гибсън.

Някъде около 16 февруари в киностудията очакват да пристигне и авторът, който ще пише окончателния сценарий за Калоян. Това е Голан Рамърс, съвсем неслучайно име сред холивудските сценаристи.

Той отговаря за развитието на проектите в компанията "Марвъл", освен това е писал сценария за "Мистър и мисис Смит". Впрочем той е и човекът, който пристигна миналата година в академията на "Ню Бояна" да преподава сценарно писане. Сега ще работи по филма с историци, сред които е и преподавател по история в Софийския университет, обясни Лърнър.

Сценаристът на проекта за цар Борис Трети също няма да е българин. За този филм спомена преди 2 месеца Ави Лърнър, баща на Ярив и собственик на продуцентските компании "Ню имидж" и "Милениум филмс", пред Антонио Бандерас.

Тримата заедно с министърката на туризма Николина Ангелкова разглеждаха изложбата на Пикасо в националната ни галерия. Тогава Ави Лърнър дори попита Бандерас: "Искаш ли да играеш царя?".

"Цар Борис Трети наистина подкрепя евреите в България, но се оказва, че има доста повече хора, въвлечени в тази история. Иска ни се да покажем повечето от тях, като развием образите им във филма", обясни Лърнър. За по-голяма достоверност, както и за да засвидетелства уважението си, на него му предстои среща със Симеон Сакскобургготски.

"Много се надявам той да приеме да участва под някаква форма във филма - с документи или с разкази, но нищо не мога да кажа, преди да се срещнем", обясни Лърнър.

Малко е странно, че и двете истории са български, но сценариите ще се пишат от американски писатели. Според Лърнър авторите идват тук и ще работят пряко с хората, които могат да им разказват. Една от причините за избора на чужди писатели е, че сценариите трябва да са на английски, тъй като филмите са предназначени за международния пазар. Те и ще бъдат заснети на английски, като за нашия пазар ще излязат с български субтитри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 8 години

Dano se polu4i dobar proekt...iska mi se da vidq filmirana po golqmata 4ast ot na6ata istoriq..i nqma lo6o da bade podnesena po xolivudski...koi ne xaresa 300??? Da malko pretrrufen be6e no..vse pak istoriq nese razkazva za 2 4asa...

46

Анонимен

преди 8 години

до 47 - глупосит не са го наричали Кало - красив, а Калос - висок, голям, защото е бил грамаден и оттам Калос Ян - големият Йоан. бил е два метра.

45

Анонимен

преди 8 години

филмите заАСпарух и Калоян са правени съвместно с американци, ОСъдени души нито един от двамата артисит не е българин - тя е британка, той е поляк-(.

fallback