Снимка: архив, Reuters
fallback
Филми за двойката Барак и Мишел Обама и за стрелбата в училище в град Нютън са сред очакваните с най-голям интерес ленти в програмата на кинофестивала "Сънданс", който се открива днес, съобщи Франс прес.
 
Фестивалът, основан от Робърт Редфорд в ски-курорт в Юта, ще бъде посетен от много знаменитости. Елън Пейдж, Рейчъл Уайз, Виго Мортенсен, Кейт Бекинсейл, Мишел Уилямс, Даниъл Радклиф и поп певицата Селена Гомес са сред участниците в някои от около 120-те филма, които ще бъдат показани на феста до 31 януари.
 
Темите на редица филми са свързани със скорошни събития, като например документалната продукция за американския журналист Джеймс Фоули, обезглавен от джихадисти от "Ислямска държава".
 
"Имаме усещането, че е налице еволюция в света на независимото кино. За това свидетелстват дълбочината на повествованието, опознаването на процеса на създаване на такъв филм и експериментирането. Знаем също, че тези филми привличат значителен брой зрители, макар че все по-трудно се финансират и разпространяват", заяви директорът на фестивала Джон Купър.
 
В програмата е включен документалният филм "Нютън", за стрелбата в училище в Кънектикът през 2012 г, когато са убити 26 души, сред които 22-ма ученици. "След всеки нов подобен инцидент имам чувството, че ставаме по-малко чувствителни към станалото. Исках да хвърля светлина върху този процес", заяви режисьорката на филма Ким Снайдър.
 
Друг документален филм - "Джим: Историята на Джеймс Фоули", ни връща към трагичната съдба на журналиста, обезглавен през 2014 г. Филмът е заснет от отдавнашния приятел на Фоули Брайън Оукс и ще бъде показан предпремиерно на феста.
 
С интерес се очаква също филмът "Nuts", за лекар в градче в Канзас по време на Голямата депресия, който натрупва богатство, уверявайки, че може да лекува полова немощ чрез трансплантация на тестиси на козли.
Режисьорът Спайк Лий ще представи биографичния си документален филм за Майкъл Джексън.
 
Филмът за Барак Обама е "В Саутсайд с теб" ("Southside with You"). Представена е романтичната му връзка с млада надеждна адвокатка, бъдещата му съпруга Мишел, през 1989 г. Ролята на бъдещия американски президент се изпълнява от британския актьор Паркър Сойърс. Лентата "Войник от швейцарската армия" със звездата от "12 години в робство" Пол Дейно и Даниъл Радклиф описва историята на самотник, който се изгубва сред природата и се привързва към труп. Актрисата Розана Аркет, сестрата на Патриша Аркет, е звезда в два филма, които ще бъдат прожектирани на феста - "Любовна песен" и "Франк и Лола".
 
През последните няколко години редица филми постигнаха големи успехи, след като първо бяха показани на феста "Сънданс". Куентин Тарантино и Стивън Содърбърг за пръв път привлякоха вниманието върху себе си, след като представиха свои филми в рамките на предишни издания на фестивала. "Бруклин" със Сирша Ронан бе показан на миналогодишния фест "Сънданс", а тази година е сред номинираните за награда "Оскар". Дженифър Лорънс предизвика сензация на феста "Сънданс" преди 6 години с ролята си в "Зимен дар", която й донесе първата номинация за "Оскар".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback