Снимка: архив, Reuters
"Каръл", проследяваща любовната история между две жени, води по номинации с пет на брой за наградите "Златен глобус" във филмовите категории, предаде Ройтерс.
 
Сред номинациите за "Каръл" са за най-добра драма, както и за най-добра актриса във филмова драма за Кейт Бланшет и Руни Мара.
 
С по четири номинации във филмовите категории следват лентите "Големият залог", "Завръщането" и "Стив Джобс".
"Каръл" ще се съревновава за наградата за най-добра филмова драма с "Лудия Макс": Пътят на яростта", "Завръщането", "Стаята" и "Спотлайт".
 
С номинации за най-добра комедия или мюзикъл са "Големият залог", "Джой", "Марсианецът", "Шпиони" и "Тотал щета".
 
В категорията за най-добър актьор във филмова драма са номинирани Брайън Кранстън за "Тръмбо", Леонардо ди Каприо за "Завръщането", Майкъл Фасбендер за "Стив Джобс", Еди Редмейн за "Момичето от Дания" и Уил Смит за "Сътресение".
 
Претендентките за приза за най-добра актриса във филмова драма са Кейт Бланшет за "Каръл", Бри Ларсън за "Стаята", Руни Мара за "Каръл", Сирша Ронан за "Бруклин" и Алисия Викандер за "Момичето от Дания".
В категорията за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл са номинирани Крисчън Бейл за "Големият залог", Стив Карел за "Големият залог", Мат Деймън за "Марсианецът", Ал Пачино за "Дани Колинс" и Марк Ръфало за "Безкраен биполяр".
 
Наградата за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл ще си оспорват Дженифър Лорънс за "Джой", Мелиса Маккарти за "Шпиони", Ейми Шумър за "Тотал щета", Маги Смит за "Дамата от караваната" и Лили Томлин за "Баба".
 
В категорията за най-добър режисьор са номинирани Тод Хейнс за "Каръл", Алехандро Гонсалес Иняриту за "Завръщането", Том Маккарти за "Спотлайт", Джордж Милър за "Лудия Макс: Пътят на яростта" и Ридли Скот за "Марсианецът", пише БТА.
 
Носителят на приза за най-добър актьор в поддържаща роля ще бъде избран измежду Пол Дейно за "Любов и милост", Идрис Елба за "Безродни зверове", Марк Райлънс за "Мостът на шпионите", Майкъл Шанън за "99 къщи" и Силвестър Сталоун за "Крийд: Сърце на шампион".
 
Номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля са Джейн Фонда за "Младост", Дженифър Джейсън Лий за "Омразната осморка", Хелън Мирън за "Тръмбо", Алисия Викандер за "Ex Machina: Бог от машината" и Кейт Уинслет за "Стив Джобс".
 
Отличията се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. Церемонията за 73-ите награди "Златен глобус" ще се състои на 10 януари 2016 г. Водещ на шоуто за четвърти път ще бъде британският комик Рики Джървейс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase