"Каръци". Снимка: Киномания

"Каръци" на Ивайло Христов открива Киномания на 12 ноември в зала 1 на НДК.

Филмът вече взе голямата награда на Московския фестивал, "Златна роза" и още фестивални отличия.

В програмата на световната кинопанорама - до 29 ноември, са нашумели заглавия от международни кинофестивали, непоказвани у нас нови филми от световното кино, както и "златни класики" от 70-те и 80-те години.

Специално място има българското кино - по случай 100-годишнината на родното седмо изкуство. Освен "Каръци" зрителите ще видят още три нови игрални филма с награди от фестивали у нас и в странство - "Аз съм ти" на Петър Попзлатев по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" от неговата дъщеря Теодора Димова, "Докато Ая спеше" на Цветодар Марков и "Жената на моя живот" на Антоний Дончев.

Изложба с картини и снимки на Катя Паскалева и премиера на книга за актрисата ще съпътстват прожекциите на документалния филм за нея "Катя Паскалева. Последната роля" на Георги Тошев и Ема Константинова.

Смях, умиление и може би тъжни размисли ще предизвика последният документален филм на Иван Георгиев - Гец "Усмивките на българските кинокомедии", според неговите колеги, завършили продукцията с подкрепата на Столичната община след преждевременната кончина на режисьора. За малките е първата българска пълнометражна анимация след над 30 години - "Пук" на Анри Кулев по Валери Петров.

"Сентиментъл суингърс" ще отбележат петия си рожден ден на Киномания - на живо и на кино. Деси, Рони и Вера ще изнесат концерт след премиерата на филма "Животът е един безкраен танц", в който участват заедно със свои приятели музиканти.Катя Паскалева е "в компанията" на Ингрид Бергман, Марлон Брандо и Марио Моничели в програмата "Киното и неговата история". "Героите" на рубриката "Класически удоволствия" са Орсън Уелс с "Допир до злото" и Франк Синатра с "Висше общество".

"Хамлет" с Бенедикт Къмбърбач и "Роджър Уотърс - Стената" са две от горещите заглавия в 29-ата Киномания.

Прожекцията на спектакъла "Хамлет" - събитието на годината в Лондон, е по програмата National Theatre Live за излъчване на най-доброто от британския театър в кина по целия свят. "Роджър Уотърс - Стената" - най-голямото световно турне, представяно от един човек, със сценаристи и режисьори Роджър Уотърс и Шон Евънс, е описван от критиците като "спиращ дъха" и "визуално магнетичен".

С престижни номинации и награди са деветте заглавия в афиша на Френския филмов фестивал - вече традиционно в рамките на Киномания. Между филмите са "Дийпан" - със "Златна палма", "Съвсем Нов завет" и "Казвам се Самба" - с номинации за Европейските филмови награди.

Кандидати за "европейските "Оскар"-и са още три филма от програмата на Киномания - "Младост", "Моята майка" и "45 години", който е и в рубриката "Фестивал на фестивалите". Специални рубрики на световната кинопанорама са посветени още на детското, италианското, кулинарното и музикалното кино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase