Снимка: В двореца

13-ото издание на международния фестивал за късометражно кино "В Двореца" започва кампания  за подпомагане производството на късометражни филми и развитието на сектора късометражно кино като цяло. Идеята е да се насърчат творческите индустрии, както и публиката да станат преки дарители на проектите.

Решението за финансиране на късометражни филми ще бъде взето от бюджетна комисия. Бюджетната комисия представлява панел от 10 продуцента от България и чужбина. На нарочна питчинг сесия кандидатите за финансиране публично представят филмовите си проекти и техните бюджети, комисията класира по точки проектите на база художествените им качества, като на закрито заседание разглежда и при нужда коригира бюджетите им за производство. Финансов грант за производство на късометражен филм ще получат проектите, събрали най-много точки.

Питчинг форматът е дългогодишна и утвърдена практика на IN THE PALACE („В Двореца“), която успешно работи в подкрепа на млади и дебютиращи артисти. През 2012 г. младият български режисьор Павел Веснаков печели Grand Prix на най-престижния фестивал за късометражно кино Клермон-Феран, Франция с филма си „Чест”, чието производство е финансирано именно в рамките на участието му в питчинг сесията на фестивала.

Този успех е прецедент в историята на българското кино. Режисьорите Еди Шварц и Йордан Петков също жънат редица успехи в различни европейски фестивали с филма  „Auf Wiedersehen” – авторски късометражен проект, чието производство също е финансирано от фестивала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase