Снимка: IMDB

Баща вози малкия си син. Идилична картина, пеят заедно в колата, около тях се движат красиви пейзажи. Влизат в града, детето слиза от автомобила да види уличен артист, докато бащата паркира. А там го чакат маскирани, които го надупчват с 22 куршума.

Всичко би свършило дотук, ако бащата не бе изигран от Жан Рено. А той има опит да оцелява и да се забърква в различни опасни ситуации. Връх в кариерата му в този жанр е "Леон" (1994 г.) с малката тогава Натали Портман. Във филма на Люк Бесон героят му е наемник на мафията, а в "22 куршума" е нейн ръководител. И въпреки че се е "пенсионирал", за да се отдаде на семейството, миналото го застига.

Филмът на Ришар Бери, излязъл през 2010 г. ще ни поведе по несигурните стъпки на хората, решили да намерят щастието си извън закона. Животът им винаги виси на косъм, а отмъщението ги дебне зад всеки ъгъл.

Бери създава един типичен гангстерски филм, в който да те убият с куршум е най-невинната смърт, която може да те сполети. И въпреки че героят на Рено е доста опитен в занаята, зрителят не може да не му съчуства и да не изпитва респект към него, най-малкото заради "моралът", който е проявявал, макар и в мафията.

Неговият образ е изведен пред тези на противниците му, които изглеждат гротескни и хиперболизирани. Режисьорът акцентира и на безсилието на органите на реда, както и нужно ли е обществото да се осланя на тях, след като може да поеме нещата в свои ръце. Гледайте филма на 26 октомври от 20.30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase