Кадър от "Ето човека". Награденият филм на фестивала. Снимка: Златна роза

Младите български режисьори "са готови за скок" в голямото кино, каза киноведът Боряна Матеева. Като член на журито тя коментира пред БТА късометражните филми, представени на 33-ия Фестивал на българското игрално кино "Златна роза".

"Цялостното ми впечатление от представените 17 филма е много добро. Имам чувството, дано не се лъжа, че има вече "критична маса" от млади режисьори, които просто чакат, така да се каже, "на висок старт", да влязат в пълнометражното игрално кино и да правят сериозни големи филми", каза Боряна Матеева.

Интересното е, че това са хора, родени през 80-те години, т.е. те са някъде около 30-годишни, идват от всички възможни български киноучилища - Югозападния университет в Благоевград, НБУ, НАТФИЗ, Софийския университет, идват от чужбина - от Единбург, от Милано, т.е. събират се тук и се пробват в кратката форма, която понякога е по-трудна.

Според специалистът, са липсвали крайните експерименти, но пък "Златната роза" се е наложила да бъде разделена между два филма, в които има отчетливи художествени търсения. Това са "Синът" на режисьора Христо Симеонов, съсценарист с писателя Деян Енев - много силна кратка история за едно маргинално семейство цигани, което живее извън града, и детето е подготвено да продължи съдбата на баща си.

"Има и трагика в тази история, разказана документално, с много автентизъм и непосредственост - просто те хваща за гърлото още при първите кадри", обяснява още киноведът.

Другият филм, който беше отличен със "Златна роза", е на противоположния полюс на стилистиката - много изпипан, естетски решен филм, притчов като звучене. Самото му заглавие подсказва това - "Ecce homo" /"Ето човека"/ на Димитър Кутманов, копродукция на България, Румъния и Великобритания. Разказва една семейна драма между майка и дъщеря по великолепен, силно експресивен начин, в рамките на черно-бялото изображение.

Според Матеева, няколкото други филма, които са направили впечатление на журито - с участието още на режисьорите Станимир Трифонов и Николай Тодоров, - са "Зевс" на Павел Веснаков, "Коледа" на Борислав Колев, "Падаща звезда" на Любо Йончев, "Стопанинът на къщата" на Галина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase