Снимка: архив, Reuters

Актьорът и режисьор Артьом Михалков е заснел документален филм по повод 70-ата годишнина на своя баща, видния руски актьор и режисьор Никита Михалков, предаде РИА "Новости".

Премиерата на филма ще се състои в тесен семеен кръг днес, на рождения ден на президента на Съюза на кинематографистите на Русия. В близко бъдеще продукцията ще бъде излъчена по телевизията.

"Филмът за баща ми снимах в продължение на половин година специално за юбилея. Ние ще го гледаме в семеен кръг на рождения му ден. Надявам се, че в близко бъдеще ще го видят и телевизионните зрители, но точната дата не е определена" - разказва за РИА "Новости" Артьом Михалков, цитиран от БТА.

По думите му, във филма той е задавал въпроси на своя баща, които преди не е успявал и е получил доста неочаквани отговори. Във филма участват не само бащата и синът, но и всички членове на семейството.
"Баща ми още не е гледал филма, така че засега не мога да кажа какви са му впечатленията" - е добавил Артьом Михалков.

Никита Михалков публично ще отбележи юбилея си на 23 октомври със съвместна творческа вечер с приятеля си, композитора Едуард Артемиев. Програмата "Територия на любовта. Сантиментално пътешествие по филмите на Никита Михалков чрез музиката на Едуард Артемиев" ще се състои в Дома на музиката в Москва. Ще има изпълнение на симфоничен оркестър, а сред гостите ще са Олег Табаков, Александър Калягин, Сергей Маковецки, Сергей Гармаш, Валентин Гафт, Инна Чурикова, Юрий Стоянов, Андрей Мерзликин, Виктория Толстоганова, Евгений Миронов, Дмитрий Дюжев и други приятели и колеги на двамата творци.

Никита Михалков е руски режисьор, актьор, сценарист и продуцент. Роден е на 21 октомври 1945 г. Негов баща е писателят Сергей Михалков, а брат му е режисьорът Андрей Кончаловски. Снима се за пръв път в киното, когато е на 14 години. Първата му значима роля е във филма на Георгий Данелия "Аз крача из Москва".

През 1963 г. постъпва в актьорския факултет на театралния институт "Борис Щукин". В 1966 г. се жени за състудентката си, актрисата Анастасия Вертинская. Същата година е изключен от института заради системно нарушаване на дисциплината. Премества се във 2 курс на режисьорския факултет във Всерусийския държавен институт по кинематография (ВГИК), в класа на Михаил Ром. Тук преди него учат брат му, Андрей Кончаловски и Андрей Тарковски.

През 1971 г. завършва ВГИК, дипломирайки се с късометражния филм "Спокоен ден в края на войната". Той е отличен на VIII фестивал на студентското кино с наградата на журито "Съветски екран".

Отбива военната си служба в атомна подводница в Камчатка. След уволнението си се жени за манекенката Татяна Соловеева. От брака с нея Михалков има две дъщери, Анна (1974 г.) и Надя (1987 г.) и син, Артьом (1975 г.).

През 1974 г. е режисьорският му дебют "Свой сред чужди, чужд сред свои", в който се изявява и като актьор и съсценарист. Филмът се радва на голям успех. Още с него Никита Михалков започва да търси свой собствен път в киното. Десетилетието 1974 - 1984 г. преминава много плодотворно за режисьора. Той разкрива пълноценно потенциала си като почти всяка година представя нов филм, на който по правило е и сценарист. В същото време не се страхува да експериментира в различните жанрове.
Филми като "Незавършена пиеса за механично пиано", "Няколко дни от живота на И. И. Обломов", "Родня" и други затвърждават името му на голям творец.

През 80-те години се развихря и страстта му в актьорската професия, в която през годините регистрира серия от запомнящи се роли, особено в "Сибириада" (1979) на брат му Андрей Кончаловски, в "Гара за двама" (1982) и "Жесток романс" (1984) на Елдар Разянов. Актьорското амплоа се превръща в запазена марка на Никита Михалков и в собствените му продукции - изключителни са превъплъщенията му в "Изпепелени от слънцето" (1994), "Сибирският бръснар" (1999) и "Статски съветник" (2005).

Към края на 80-те години, режисьорът създава творческото обединение "Три Те" (творчество, товарищество, труд), съществуващо днес под формата на продуцентска компания. Първият филм, изработен в него, е "Урга-територия на любовта" (1991), номиниран за "Оскар".

Филмът му от 1994 г. "Изпепелени от слънцето" печели "Гран при" от Международният кинофестивал в Кан и "Оскар" в категорията най-добър чуждоезчен филм.

През 1998 г. Михалков е избран за председател на ръководството на Съюза на кинематографистите в Руската федерация. Същата година снима суперпродукцията "Сибирският бръснар", чийто бюджет възлиза на 45 милиона долара.

За ролята на генерал Глеб Пожарский в "Статски съветник" (2005 г.) е отличен с приза "Кинотавър", награда от Фестивала на руското кино във Франция и наградата на кинокритиката в Русия, "Златният орел".

На Международния кинофестивал във Венеция през 2007 г. Никита Михалков получава "Златен лъв" за филма си "12". Филмът "Слънчев удар", последният, заснет от Никита Михалков, бе избран тази година да представя Русия в надпреварата за наградите "Оскар" в категорията най-добър чуждоезичен филм.

Никита Михалков е президент на Московския международен кинофестивал от 21 юни 2007 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase