Маргита Гошева в "Урок". Снимка: СФФ

Заглавия от цял свят са в афиша на първия Международен филмов фестивал "Одрин", който ще се състои от 20 до 26 ноември. Българските продукции са четири - "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, "Жената на моя живот" на Антоний Дончев, "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев и "Българска рапсодия" на Иван Ничев, пише БТА.

Макар да е замислен като балкански, кинофорумът ще представи продукции от други континенти - заглавията от странство са 183, а турските - 33. Късометражните филми са общо 92. За конкурсите ще бъдат избрани 10 пълнометражни и 10 кратки филма, които ще бъдат оповестени на пресконференция в Истанбул на 13 ноември. Тогава ще станат известни и членовете на журито.

Инициаторите "издадоха" само, че председателят е известен френски режисьор. Гръцки оператор и актьор - световна звезда, също са сред именитите кинематографисти, които ще определят победителите.

Голямата награда е пластика слънчоглед - символа на Тракия, а другото отличие - огледална метла, която е и на афиша, културно-исторически символ на Турция. В огледалната метла взаимно се наблюдавали снахата и свекървата в турския дом от незапомнени времена. Възрастната жена "контролирала" младата, а тя, когато не виждала свекървата в огледалото, замитала боклука под килима.

Всяка година ще има специален акцент върху киното на една от балканските страни - сега това е Румъния. С нея през 2016 г. ще започне и проектът за дискусии на професионалисти, които после ще се публикуват като учебници за киноучилищата.

Специални прожекции за незрящи и за хора с увреден слух ще има на фестивала в Одрин. В съпътстващи програми ще бъдат показани наградени на световни фестивали филми, филми на ужасите и други. Ще има срещи с известни актьори, режисьори, сценаристи, които ще водят и майсторски класове. Предвидени са също концерти и изложби, между които на филмови плакати от 1914 г. до днес.

Специално внимание ще бъде отделено на децата и на младите в киното - с прожекции на филми за малките и семинар за снимане на късометражни филми.

Създаване на копродукции между балканските страни, обмен на национални филмови седмици, срещи и дискусии на кинематографисти от региона също са сред целите на организаторите на фестивала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase