Майкъл Фасбендер и Кейт Уинслет в Лондон за филма на Дани Бойл "Стив Джобс". Снимка: БТА
fallback

Комедията на гръцката режисьорка Атина Рашел Цангари "Шевалие" /"Chevalier"/ беше обявена за най-добър филм на приключилия 59-и кинофестивал в Лондон.

На церемонията известната австралийска актриса Кейт Бланшет получи награда за цялостен принос към седмото изкуство на Британския филмов институт, съобщи Асошиейтед прес.

Журито, председателствано от полския кинорежисьор Павел Павликовски, в състава на което влизаха актьорите Кристин Скот Томас и Чуетел Еджиофор, предпочете гръцката лента за мъжеството пред знакови творби като изпепеляващата драма за Холокоста на унгарския режисьор Ласло Немеш "Синът на Саул", носителка на голямата награда от Кан.

Oще по темата

Председателят на Британския филмов институт Грег Дайк заяви по повод награждаването на Бланшет, че тя е "завършена и смела актриса, чието запомнящо се екранно присъствие е грабнало публиката още с първите й роли".
Бланшет е носителка на две награди "Оскар" - за "Авиаторът" и "Син жасмин". На лондонския кинофестивал тя представи лентите "Каръл" на режисьора Тод Хейнс и "Истината" на Джеймс Вандербилт.

46-годишната австралийска актриса участва също в дебатите за мястото на жените в днешното кино - тема, която бе в центъра на вниманието на тазгодишния фестивал и се обсъжда все по-често в Холивуд. "Има множество интересни и сложни роли, изпълнявани от актриси - каза тя. - Има множество страхотни роли за жени и голям брой талантливи актриси. Време е хората да си дадат сметка за това."

Лондонският кинофестивал беше открит с прожекция на филма "Суфражетка". За европейската премиера на драмата по червения килим на 7 октомври преминаха Мерил Стрийп, Хелена Бонам Картър и Кери Мълиган.
На 59-ото издание на Лондонския кинофестивал бяха представени 238 игрални и документални филма. В конкурсната програма бяха военната драма "Beasts of No Nation", "11 минути" на поляка Йежи Сколимовски, "Пустиня" на мексиканеца Джонас Куарон, чиято европейска премиера бе на кинофестивала в Лондон. С европейска премиера в Лондон бе и "Тръмбо" с Брайън Кранстън в главната роля.

Фестивалът беше закрит със "Стив Джобс" на режисьор Дани Бойл с Майкъл Фасбендер в главната роля. Филмът може да видим по време на тазгодишната Киномания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback