Снимка: IMDB

Готвенето при французите е въпрос на чест. Не случайно и анимацията Рататуи ни повежда именно в Париж – градът, където кулинарните изкушения са много, а готвачите ги приготвят на живот и смърт, превръщайки яденето не просто в удоволствие, а в изкуство.

Но всяко изкуство изисква жертви. Именно такъв е случая и във филма на Даниел Коен от 2012 г. „Като готвачите“. Главните роли са поверени на Жан Рено и Рафаел Агоге, които са доста добри в кулинарния занаят. Първият – опитен и известен готвач с предаване по телевизията, а вторият – млад, макар и талантлив, недооценен ценител на висшата кухня.

И двамата персонажи са поставени в критични ситуации - единият, погнат от критици, гладни да отнемат една от звездите на ресторанта, в който работи, а другият - търсещ начин да угоди на бременната си приятелка.

Коен ни поднася един комичен шедьовър, в който всекидневието се оказва низ от препятствия, преодолявани от главните му герои, докато доказват уменията си в кухнята. Жан Рено умее да изпада в трудни ситуации и да се измъква от тях, независимо дали е надянал маската на опасен гангстер, криминален инспектор или шеф-готвач. Перипетиите водят до забавни ситуации, които се заплитат до невъзможност - така характерен похват за френските комедии.

Рецептата е ясна: кулинарните изкушения се поглъщат леко само, ако са поръсени с любовни. В "Като готвачите" няма изключение. Гледайте филма на 18 октомври от 22.30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase