Марийон Котияр и Майкъл Фасбендър в "Макбет". Снимка: Киномания

В "Макбет" и като Стийв Джобс ще видим актьорът Майкъл Фасбендър на тазгодишната Киномания, която ще се проведе от 12 до 29 ноември.

“Макбет” на австралийския режисьор Джъстин Кързъл с Майкъл Фасбендър и Марион Котийар в главните роли имаше своята премиера на фестивала в Кан. Този най-кинематографичен от Шекспировите текстове не е пренасян впечатляващо на големия екран от версията на Роман Полански през 1971 г.

Със забележителната си визия, отдаваща почит към историческите епоси на Куросава, Кързъл прави неповторим филм, в който Майкъл Фасбендър изиграва коронна роля в кариерата си. 38-годишният актьор успява да предаде по феноменален начин пагубната жажда за власт на героя си, подклаждана от неговата съпруга – злокобната лейди Макбет, изиграна от Марион Котийар.

2015-а определено е съдбовна за кариерата на Фасбендър – след като триумфира в “Макбет”, той разкрива още по-драматични страни от таланта си в изненадващия нов филм на носителя на „Оскар” Дани Бойл - Стийв Джобс. Далеч от тривиалните клишета на биографичното кино, филмът на Бойл разкрива личността на Стийв Джобс от съвсем неочакван ъгъл, а Майкъл Фасбендър за пореден път демонстрира висше актьорско майсторство.

Двата филма ще бъдат показани в Зала 1 на 22 ноември – от 18:00 и от 20:30 ч. “Макбет” ще бъде в програмите и на другите кина от фестивала, докато Стийв Джобс ще има една - единствена прожекция.

Фестивалът ще предложи на феновете си най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция ще бъдат представени наградените продукции от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase