Снимка: IMDB
fallback

Едва ли името на Че Гевара може да остави някого равнодушен. Той е образът, който събира почитатели и врагове едновременно. Противоречив като времето си, като политиката в страната си.

Именно с неговата персона се залавя Стивън Содърбърг – режисьорът, станал известен след „Секс, лъжи и видео“, носитела на „Оскар“ за „Ерин Брокович“ и обичащ да събира големи звезди като Брад Пит, Джордж Клуни, Анди Гарсия и Джулия Робъртс като им дава малки хонорари в „Бандата на Оушън“.

В „Че“ главната роля е поверена на Бенисио дел Торо, който е и продуцент на проекта. Дължината на епоса някак естествено бива разделена от Содърбърг на две части. Така първата, кръстена „Че: Аржентинецът“, ни запознава с онзи герой, който успява да вдъхнови поддръжници и да попадне в обкръжението на Фидел Кастро (изигран от Деймиън Бишир).

През 1956 г. Че Гевара и отрядът от кубински заточени, предвождани от Кастро, мобилизират една армия, за да съборят режима на диктатора Батиста. Двамата ще участват в исторически революционни битки и ще посрещнат победа в Санта Клара през 1958 г.

Първата част ще свърши ден по-късно, когато идеите им още са приемани еуфорично, когато Че Гевара се радва на призанание, разбиране и се нарежда пръв сред редиците на Кастро. Съпругата на Че е изиграна от Джулия Ормонд.

Содърбърг ще следва историческите събития, ще ги предава достоверно, като няма да се впусне в патетично преоткриване на живота на героя. По-скоро ще ни доближи до неговите идеали в момент, когато революционерът е на върха на славата си. Гледайте на 11 октомври от 23.00 часа по  Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Anti-U$A

преди 8 години

Че Гевара освен чрез левите си политически идеи се доближава до Христо Ботев и по това, че създава проза, разбира се, не толкова добра, колкото на Христо Ботев, но достатъчно описателна за да представи идеите и вижданията му.В "Моторни дневници" описва цялата мизерия, която вижда прекосявайки с мотора си Южна Америка.А, "Guerrilla Warfare"("Партизанската война") е уникален от военна гледна точка анализ и учебник по военно дело, изучаван във всяка уважаваща себе си военна академия.

19

Anti-U$A

преди 8 години

Когато боливийските сатрапи на ЦРУ го залавят и убиват заповядват на селяните да минат покрай трупа на Че Гевара за назидание. Точно по същият начин фашистите в България са карали селяните да обиколаят труповете на убитите партизани. Този клип го има на десетки места в Ютюб.Селяните започват да го докосват. Като ги питат защо го докосват, една бабичка се осмелява да отговори:"Защото кога друг път ще докоснем СВЕТЕЦ !?!"За Южна Америка Че Гевара е със статут на светец! Той постигна Целта си

18

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 18Ахахахахаха.Искаш да кажеш, че САЩ изпращат 1400 кубински емигранти срещу 15 000 кубинци, нали?

fallback