Снимка: IMDB

Режисьорът Роджър Мичел ни разхожда из Хайд Парк с биографичната комедия „Хайд Парк на Хъдсън“. Филмът ни връща към 1939 г., като ни позволява да надникнем около трепетните емоции на не кой да е, а на личности като американския президент Рузвелт, съпругата му Елинор, които са домакини на английскийските крал и кралица.

За какво могат да си говорят такива личности на прага на Втората световна война? Бъдете спокойни – не само за политика. Ще видим как американският президент се лута между отношенията със съпругата си, майка си и любовницата си. Някои сравняват филма с „Речта на краля“, който триумфира на наградите Оскар за 2012 г.. Други пък обвиняват Мичел в несериозно отразяване на епохата, но все пак да не забравяме, че зад всяка историческа крачка се е криела не една лична причина. А и самият режисьор е доста добър в разиграването именно на романтични сюжети, имайки предвид предишен негов филм като„Нотинг Хил“.

Тук палитрата от актьори наистина е завидна. Като водещо е изпълнението на Бил Мъри, а да не забравяме, че неговият диапазон винаги може да надхвърли очакванията ни. Партнират му Лора Лини, Оливиа Уилямс, Оливия Колман, Самюел Уест и Блейк Ритсън.

Самият Мъри споделя: "Боже мой, поискаха от мен да изиграя Рузвелт. Това е чудовищно предизвикателство“. Решението на комика да се превъплъти в образа на 32-ия президент на САЩ изглежда като поредния проницателен ход във филмовата му кариера. Той доста добре успява да продължи британския хумор, заложен в историята на продукцията и повежда драматизма на историческия момент в нова посока, като на преден план до политиката застава и сексът, и неговият лековат таблоиден поглед, пише за филма Лю Люменик от NewYork Post. Мичел няма да ни лиши от пасторална картина на вкусове, достойни за световни лидери. Не на последно място: кадрите са завидно красиви и приветливи. Гледайте Хайд парк на Хъдсън на 10 октомври от 22.30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase