Снимка: Одеон

С "Фотоувеличение" на Микеланджело Антониони в кино "Одеон" започва Филмовата седмица "Петър Увалиев (Pierre Rouve) - връстник на българското кино" - панорама в чест на стогодишнината от рождението на бележития интелектуалец. Филмът ще бъде показан в DCP формат с перфектно качество на образа - възможност, която не е за пропускане.

Прожекциите са две - на 28 септември от 18.30 ч., и на 4 октомври.

На откриването днес на панорамата с филми, на които Увалиев е продуцент, ще бъде представена и фотоизложбата "Черно-бели следи от един многоцветен живот". Съставител е Иво Хаджимишев, дългогодишен приятел на Петър Увалиев.

Три от филмите се показват за първи път у нас - "Клевета" на Антъни Аскуит с Оливия де Хавиланд и Дърк Богард, "Съдебна грешка" на Джеймс Хил с Питър Селърс и Ричард Атънбъро, номиниран за БАФТА за най-добър британски актьор, и "Милионерката" на Антъни Аскуит по пиесата на Бърнард Шоу със София Лорен.

В юбилейната панорама на "връстника на българското кино" са и два документални филма за Петър Увалиев - "Ефрейторът от симфоничния оркестър" на Тома Томов и "Един български глас в Европа" на Станислава Калчева.
Организатори са фондацията "Увалиеви" и Българската национална филмотека

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase