Снимка: Позор ООД

Седмото издание на фестивала за кино от Скандинавия и Прибалтика "Северно сияние" ще се състои в София от днес до 1 октомври в Дома на киното, Културния център G8, Евросинема и кино "Одеон". В програмата са 15 премиерни заглавия от Дания, Естония, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, съобщават организаторите от сдружението "Позор".

Откриването е с исландския филм "Разврат на макс" с награда за най-добър актьор (Олафур Дари Олафсон) на фестивала в Карлови Вари и с наградата на публиката от кинофорума в Корк. В края на фестивала зрителите ще видят две ексклузивни прожекции на визуалния пир "Бьорк: Биофилия".

"Разврат на макс" има 12 номинации за исландските филмови награди "Едда" и представя живота на депутата Лейфур Сигурдарсон - непоправим женкар, известен с алкохолните си подвизи, който е принуден да се лекува в клиника от своя приятел, премиера на Исландия. Преди да бъде публично озаптен, Лейфур кани приятелите си на запомнящ се пир, по време на който виждаме отблизо обкръжението му и се запознаваме с шокиращото му минало.

Сред акцентите на фестивала е новият филм на Сьорен Краг-Якобсен "Часът на риса". Заедно с Ларс фон Триер, Томас Винтерберг и Кристиян Левринг, Краг-Якобсен е едно от емблематичните имена на манифеста "Догма 95". Филмът е с три номинации за датските награди "Роберт" - за най-добър филм, най-добра актриса за Софи Грабьол и най-добра поддържаща актриса за Сигне Егхолм Олсен.

На фестивала ще бъдат отбелязани две годишнини. По случай 150 години от рождението на забележителния норвежец Едвард Мунк премиерно ще бъде показан "Викът на Мунк". Сред творците, които споделят по какъв начин творчеството на гения им е повлияло, са Лив Улман, Марина Абрамович и Трейси Емин. Тази година се отбелязват и 150 години от рождението на най-известния финландски композитор Ян Сибелиус. По този повод в програмата е единственият игрален филм, посветен на твореца - "Сибелиус".

Носителят на две награди от фестивала във Венеция "Срещата на випуска" ще представи новото шведско кино. Филмът е дебют за Ана Одел, която е режисьор, сценарист и изпълнява главната роля. Сред десетките награди на "Срещата на випуска" са най-добър филм от фестивала в Брюксел и в Дъблин, най-добър режисьорски дебют от фестивала в Стокхолм, две награди на Шведската академия за най-добър филм и най-добър сценарий, наградата на младежкото жури от фестивала в Братислава.

Фестивалът "Северно сияние" се организира с подкрепата на Nordisk Kulturfond, посолствата на Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Исландския филмов фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase