Анри Кулев на фестивала във Варна. Снимка: Булфото

В синхрон с морската ни столица, Голямата награда на 11-ия Световен фестивал на анимацията във Варна спечели "Песента на морето" на режисьора Том Муур от Ирландия.

 Призът е за постигнатия от автора перфектен баланс на драма, дизайн и детайл. В представянето на наградите участва и един от основните организатори на фестивала проф.Анри Кулев, пише БТА.

Най-висока оценка при късометражните филми журито дава на "Не можем да живеем без космос" на режисьора Константин Бронзит от Русия. В този раздел отличие получава още "Утрешен свят" на Дон Херцфелд от Обединеното кралство.

При детската анимация първата награда е за "Меча приказка". Филмът е на Габриел Осорио от Чили. Отличени са още "Джуджето великан" /Франция, Швейцария/ на Фабиен Гизендер и "Тигри на въже" на Беноа Шю от Франция.

Наградата за най-добър студентски филм е за "Митополис" на режисьора Александра Хетмерова от Чехия. Отличия получават още "Вълна" на Мориц Муглер и Николай Мадертонер от Германия и "Майка" на Дина Великовская, Русия. Сред телевизионните филми, представени в конкурсната програма, журито оценява най-високо "Истории от старото пиано. Шопен" /Беларус, Русия/ на режисьора Ирина Кодюкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase