Италианското кино било пренебрегнато и останало без отличия. Снимка: БТА
fallback

Италианската преса не скри разочарованието си от франкофилските награди на 68-ия кинофестивал в Кан, за които журито изцяло пренебрегна италианското кино, а то беше много добре представено в конкурсната програма, предаде АФП.

"Кан, голямото огорчение за италианското кино" - пише днес в. "Стампа", за който председателите на журито американците Итън и Джоел Коен "ликвидираха с няколко думи въпроса за Италия", пише БТА

Трима италиански режисьори, и то не кои да е, бяха в конкурсната програма на кинофестивала - Нани Морети, Матео Гароне и Паоло Сорентино."Не сме говорили за тях, те се харесаха по-малко от останалите, това е присъдата" - обясниха пред пресата братята Коен, пише в. "Стампа".

Италианският министър на културата Дарио Франческини , който беше в Кан, се постара да реагира добросърдечно. "Кан е голям фестивал, дори когато италианците не печелят", написа той в Туитър.

"Кан разочарова Италия", написа на първа страница в. "Република" и добави, че италианските режисьори са останали без награди, а са заслужавали да получат."Загуба на италианците в Кан, Франция обра всичко" - написа и в. "Кориере дела сера".

"Ще продължа да харесвам братята Коен като режисьори, но като председатели на жури са разочароващи", пише авторът на статията.

Италианската преса стига до общ извод за този резултат - в журито не е имало италианец. Тя обаче не дава лаконичното обяснение на Итън Коен. "Нямаме награди за всички" - заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback