Деси Бакърджиева в кадър от филма. Снимка: НДК
fallback

Вълнуващи спомени за старите кина оживяват в документалния филм „Истории като на кино”.

Негови автори са режисьорът Атанас Христосков и сценаристът Милена Петрова. Филмът може да се види на 14 май от 19.00 часа в кино Люмиер като част от XX “Салон на изкуствата”.

“Истории като на кино” събира, наситени с емоционален заряд, снимки, видеоматериали и разкази за старите софийски киносалони. Те тръгват от детските утрини с мама и татко, преминават през дългото чакане на опашка за любимия филм и стигат до първата целувка в тъмния киносалон.

Oще по темата

Камерата на тандема Атанас Христосков и Милена Петрова е фокусирала хора, свързали съдбата си със седмото изкуство, а техните истории са превърнати в интерактивно преживяване. Сред тях са: Филип Аврамов, Деси Бакърджиева, Нели Червенушева, Калитко Миленов, Валентин Стамов, Георги Аспарухов, Любен Стоев, Джеки Стоев, Джони Пенков, Евелина Янакиева, Георги Костадинов, Теди Москов, Митко Митев и др.

Идеята на проекта е да открие и съживи спомените за старите софийски кина. Атанас Христосков е познат с филма си „Номер 1”, който получи награда за дебют през 2011 г. Той е скептично настроен към дежурното у нас ровичкане в миналото.

“Какъв е смисълът? Напразно ще дълбаем в раните, казах на Милена, но в следващия момент в главата ми нахлуха спомени от детството, кинопреживявания и вълнения с приятели и близки хора... Тогава си дадох сметка, че не киносалоните са важни, а емоциите и спомените на хората”, обяснява режисьорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback