Игралният дебют на Иглика Трифонова излиза онлайн. Снимка: Булфото
fallback

Още два български филма могат да бъдат видени в онлайн платформата Netcinema. Това са документалният "Градът на жените баданте" и "Писмо до Америка".

И двата филма изследват темата за емиграцията, която като че ли е интересна за българските режисьори, особено през последните 25 години.

„Градът на жените баданте“ на режисьора Стефан Командарев е емоционален портрет на група жени, които оставят своите семейства, за да им осигурят прехрана като работят в чужбина. Темата за емиграцията и завръщането беше централна и в предишния филм на режисьора - “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. В документалния филм “Градът на жените баданте” Стефан Командарев разказва за трудния живот на своите героини и техните семейства, като вместо чувство на потиснатост, оставя усещане за извисение.

Другото предложение в онлайн платформата е игралният дебют на Иглика Трифонова. “Писмо до Америка” също е вдъхновен от документални наблюдения на режисьорката, филмът съчетава професионални и непрофесионални актьори в един разказ за корените, за живота и смъртта и за силата на една песен.

„Писмо до Америка“ е удостоен със специалната награда на фестивала „Златната роза“ и е първият български филм след 1990 г., който влиза в официалния Топ 10 – бокс-офис класацията на най-гледаните филми у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback