Снимка: Sofia MENAR

Един от най-гледаните турски филми за изминалата година - "Не ми търси кусури", ще има своята премиера у нас в програмата на седмия фестивал Sofia MENAR - за кино от Близкия изток и Северна Африка /15 януари - 1 февруари/.

Сценаристът Емине Йълдъръм и продуцентът Дилде Махали ще представят филма на 16 януари в Културния център G8 и на 17 януари в Евросинема, съобщават организаторите от сдружението "Позор".

"Не ми търси кусури" има три награди от най-престижния фестивал в Турция - в Анталия, включително голямата награда за най-добър филм "Златен портокал". Режисьорът Рамин Матин е обявен за най-добър режисьор, продукцията е отличена и с наградата на журито. На другия голям фестивал в Турция - Анкара филм фест, "Не ми търси кусури" печели наградата на критиката, а Емине Йълдъръм - за най-добър сценарий. В актива на продукцията са и фестивалите в Бруклин, Ереван, Монпелие, Тетуан, Малатия, Нюрнберг, както и голямата награда "Златна палма" от Мексико филм фестивал.
 
Героините са две сестри, наскоро влезли в 30-те, които се опитват да избягат от старите си грехове. Ясемин и Лале отиват в къщата на село, където е минало детството им, за да си починат от шума на големия град и да се отдадат на спомените си. На пръв поглед всичко е слънчево и безоблачно, а единствената им грижа е двигателят на колата, който гасне често. От силната връзка от любов и омраза между тях обаче назрява тиха война. Искат да са безгрешни, но миналото им ги проваля. И двете са своенравни, всяка е обременена от личността на другата, имат да си казват стари истини, които им тежат. Без да подозира, че му предстои ролята на буфер, съседът Керим ги кани на вечеря.

Прожекциите от Sofia MENAR-2015 са в Дома на киното, Евросинема, Културния център G8, Чешкия център и Dada Cultural Bar. Ще бъдат показани над 60 премиерни игрални, документални и късометражни продукции.

Фестивалът се организира със съдействието на посолствата на Алжир, Египет, Индонезия, Иран, Ливан, Мароко, Палестина, на Чешкия център и Институт "Сервантес" - София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase