Снимка: Булфото

“Съдилището” е големият победител на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза", който се проведе във Варна от 11 до 17 октомври. Асен Блатечки пък бе отличен за най-добър актьор за ролята на бай Митьо във филма.

Продуцент и режисьор на лентата е Стефан Командарев, оператор Красимир Андонов, сценаристи – Марин Дамянов, Емил Спахийски и Стефан Командарев.

Голямата награда "Златна роза" за най-добър пълнометражен филм се присъжда на "Съдилището" за дълбокото хуманно отношение и за силата на представяне на психологическия и земен кръстопът, реши международното жури с председател Емил Христов.

Голямата награда "Златна роза" за най-добър късометражен филм е за "Чест" (продуцент Ваня Райнова, сценаристи Павел Веснаков и Ваня Райнова, режисьор Павел Веснаков, оператор Орлин Руевски) - за автентичното и
художествено поднасяне на деликатна социално значима тема.

Специалната награда на Варна бе присъдена на Кристина Грозева и Петър Вълчанов за “Урок“. Филмът бе отличен и от журналистите.

Наградата за най-добър режисьор отиде при Милко Лазаров за “Отчуждение", а за операторско майсторство при Калоян Божилов, работил по същия филм. С две награди бе отличен и филмът “Потъването на Созопол" - за най-добра актриса статуетка взе Снежина Петрова, а за най-добър сценарий Ина Вълчанова и Костадин Бонев.

Наградата за пълнометражен дебют бе присъдена на Константин Буров за филма “Отрова за мишки”.

Наградата на публиката отиде при Ники Илиев за филма му “Живи легенди”. Присъдени бяха и две специални награди за цялостно творчество на актрисата Цветана Манева и сценариста Христо Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase