Снимка: Reuters
fallback

Режисьорът Малик Бенджелул, спечелил награда "Оскар" за документален филм през 2013 г. с "В търсене на захарния човек", почина вчера в района на Стокхолм на 36 години, съобщиха световните информационни агенции.

Полицията няма подозрения за престъпление, но не даде друга информация.

Филмът "В търсене на захарния човек" е за живота и кариерата на певеца Сиксто Родригес, изчезнал безследно в РЮА. Той спечели също наградите на гилдиите на американските режисьори, продуценти и сценаристи, както и наградата на публиката и специалната награда на журито на кинофестивала "Сънданс".

С него Швеция печели за пръв път "Оскар" от 1984 г. Малик Бенджелул е режисирал също телевизионни документални филми за певците Елтън Джон, Род Стюарт, Бьорк, "Крафтверк".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

иво

преди 10 години

оскарът си е лично негов, тъй като е за документален филм. информацията щеше да е вярна ако беше спечелен в категорията на "най-добър чуждоезичен филм", тогава се упоменава и държавата, откъдето идва филма (което пък се определя според това кои са продуцентите) За без пари, толкова!

8

Анонимен

преди 10 години

Подзаглавие: Режисьорът печели първия за Швеция "Оскар"Текст: С него Швеция печели за пръв път "Оскар" от 1984 г

7

Анонимен

преди 10 години

Република Южна Африка (РЮА) мобе би е по-правилно, на световното по футбол 2010 повечето коментатори използваха именно това название. От друга страна официалното име на Холандия е Кралство Нидерландия, но никой в България не я нарича така.

fallback