Снимка: архив Булфото

Михаил Мутафов спечели наградата за най-добър актьор на Фестивала за късометражно кино в Брюксел за ролята си в "Чест" - поредното отличие за филма на режисьора Павел Г. Веснаков с продуцент Ваня Райнова /"Портокал"/, съобщават от екипа. Михаил Мутафов е номиниран и за най-добра главна мъжка роля от Българската филмова академия - 2014.

"Много се зарадвахме на тази новина, защото Мишо Мутафов даде много от себе си за този филм и за мен беше и чест, и удоволствие да работя с него", коментира Павел Веснаков. "Едва ли има по-заслужена награда. Мишо е невероятен професионалист и много мъдър и щедър човек - и на снимачната площадка, и на екрана", отбелязва Ваня Райнова.

Това е десетата международна награда за филма "Чест", който по-рано тази година реализира исторически успех за българското кино, като спечели едновременно "Grand Prix" и Номинация за Европейските филмови награди на най-престижния фестивал за късометражното кино - Клермон-Феран, Франция.

"Чест" изследва огромната пропаст между поколенията в България и тяхното общуване, обременено от очаквания и премълчавания, обречено на неизказаност. Разказът е фокусиран върху Манол, пенсиониран генерал с консервативна ценностна система, и деня, в който променящият се свят нахлува в неговата собствена кухня.

Ани Бакалова и Светлана Янчева - номинирани съответно за главна и поддържаща женска роля от Българската филмова академия - 2014, и младият талант Александър Алексиев партнират на Михаил Мутафов в третия късометражен филм на Павел Г. Веснаков.

"Чест" е копродукция с Германия, с подкрепата на Националния филмов център, Хамбургския филмов фонд, ZDF/аrte, Културния център "Двореца" - Балчик, и "Мувименто".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase