Снимка: Reuters

Общ преглед
Чиутел Еджиофор, който е номиниран за награда "Оскар", Дейвид Хеърууд, привлякъл вниманието върху себе си с ролята си в сериала "Родина", Дейвид Ойелово с ролята си във филма "Иконом на седем президенти" - "износът" на британски чернокожи актьори в Холивуд е успешен, докато във Великобритания те трудно намират роли, предаде Франс прес.

"Това е много смешно - някои не могат да пробият в родината си, а тук са кандидати за награди "Оскар", заяви британският актьор и автор на театрални пиеси Кваме Квей-Арма, който се е установил в САЩ, пред в. "Обзървър". Всички, за които се сещам в тези среди, заминаха в чужбина. Разбира се, същото е в сила и за белите актьори, но бих казал, че процентното съотношение е различно."

Каква е причината за този "износ"? "Няма много роли за чернокожи актьори във Великобритания, прецени Дейвид Хеърууд, който с чудесен американски акцент се превъплъщава в ролята на директор на център за борба с тероризма в ЦРУ в сериала "Родина". Просто не се пишат достатъчно роли за тях."

"Във Великобритания има "гетоизиран" подход към чернокожите, смята британецът с нигерийски произход Феми Огънс, който през 2003 г. отвори в Лондон Школа за драматично изкуство на идентичността, за да популяризира млади чернокожи таланти.

В САЩ благодарение на движението за граждански права киното често позволява на чернокожи актьори да бъдат забелязани като хора, преди да се вземе под внимание цветът на кожата им. Във Великобритания институтите за актьорско майсторство се съобразяват с квоти, като около двама на всеки 30 студенти са от етнически малцинствени общности."

Британската писателка и актриса Натали Хейнс обяснява въпросния "износ" на британски чернокожи актьори с по-големия формат на американските сериали, който изисква по-внушителен актьорски състав, и с това, че действието в редица британски сериали като "Имението Даунтън" и "Шерлок Холмс се развива в миналото, когато чернокожите във Великобритания са били малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар