Режисьорът Дяо Инан с актьора Ляо Фан. Снимка: Reuters
fallback

Китайци масово се поздравяваха в интернет след триумфа на китайския детективски трилър Black Coal, Thin Ice ("Черни въглища, тънък лед"), спечелил "Златна мечка" за най-добър филм на тазгодишното издание на Берлинале, пише Франс прес.

Всички основателно питаха защо филмът не е разпространен в Китай и дали това не е знак за цензура.

Филмът на режисьора Дяо Инан, проследяващ мистериозна поредица от убийства, донесе успех и на Ляо Фан в категорията за най-добър актьор, пише БТА.

"Черни въглища, тънък лед" (Black Coal, Thin Ice) е почти непознат в родината си, той никога не е бил прожектиран в киносалон. Наградите в Берлин го направиха известен в китайските интернет среди, превръщайки го в най-обсъжданото филмово събитие в Sina Weibo, местния еквивалент на Тwitter.

"Защо никой никога не е чувал за филмите, които получават награди", оплаква се потребител на Weibo в унисон със стотици други микроблогове на същата тема."Сюжетът и съдържанието на филма са много деликатни и се опасяваме, че никога няма да го видим в Китай или пък ще бъде значително орязан", заявява друг потребител на социалната мрежа.

През уикенда официална китайска медия съобщи, че "Черни въглища, тънък лед" вече е получил зелена светлина от властите и излизането му на екран в Китай е предвидено през април или май.

Това не попречи на фенове на седмото изкуство да го сравнят с последния филм на Цзя Чжанкъ, който също обра лаврите на чуждестранни фестивали, но разпространението му в Китай продължава да е под въпрос.

Филмът "Докосване до греха", описващ климата на насилие и социално равенство в страната, получи наградата за сценарий на последния кинофестивал в Кан, но излизането му в Китай, предвидено за ноември 2013, така и не се състоя.

В неделя Цзя поздрави Дяо в профила си в Weibo и съобщението му веднага предизвика вълна от реакции на фенове, желаещи да научат кога най-сетне неговият "Докосване до греха" ще излезе на екран в Китай.

"Тъжно е, че повечето китайци научават за съществуването на китайски филм или режисьор, едва когато те спечелят награда в чужбина", реагира в мрежата кинолюбител, който изрази съжалението си, че "толкова много китайски филми продължават да са забранени в самия Китай".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback