Кадър от "Замръзналото кралство". Снимка: Форум Филм

С наградата "Ани" за най-добър анимационен филм на 2013 година бе отличен "Замръзналото кралство", съобщи РИА "Новости".

41-ата церемония по награждаването на лауреатите с най-престижното отличие за анимация се състоя в Лос Анджелис. В основата на "Замръзналото кралство" е залегнала приказката на писателя Ханс Кристиян Андерсен "Снежната кралица".

Продукцията е заснета от киностудията "Уолт Дисни", припомня БТА. Режисьори на филма са Крис Бък и Дженифър Лий, написали и сценария за анимацията. В екипа, разработил образа на главната героиня Елза, участва младата българка Светла Радивоева, за която да рисува Снежната кралица, е сбъдната мечта.

Работата над триизмерната анимация започва в началото на 2011 година, а премиерата е през ноември 2013 година. Приходите от продажбата на билети за филма по света възлизат на 813 милиона долара.

"Замръзналото кралство" вече е носител на наградите "Златен глобус" и на Гилдията на кинокритиците на САЩ. Продукцията е номинирана за "Оскар" в категорията най-добър анимационен филм.

Наградата "Ани" в категорията най-добра късометражна анимация беше присъдена също на филм на киностудията "Уолт Дисни" - на "Get a Horse!". Черно-белият 3D проект, който частично е рисуван на ръка, е създаден от Лорън Макмълан по повод 85-ата годишнина на Мики Маус.

Наградата "Ани" се връчва от Международната асоциация за анимационни филми. Носителят на отличието за пълнометражен филм обикновено получава и "Оскар" за анимационен филм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase